bezienswaardigheden

Het laatste avondmaal van Da Vinci

De Santa Maria delle Grazie is een prachtige kerk met aangrenzend klooster in het centrum van Milaan. Deze kerk is wereldwijd bekend dankzij de beroemde muurschildering het Laatste Avondmaalvan Leonardo Da Vinci die zich in het kloostercomplex bevindt.

DSC_0346

De kerk Santa Maria delle Grazie.

 

De kerk is overdag gratis te bezoeken, maar de meeste bezoekers komen natuurlijk om het laatste avondmaal te bewonderen. Helaas is dit niet zo gemakkelijk als de kerk bezoeken… Dit komt doordat de muurschildering heel kwetsbaar is en door de jaren heen erg is aangetast. De muurschildering is een tijdje als verdoemd verklaard door de zeer slechte staat waarin het zich bevond. In de afgelopen eeuwen is de schildering meerdere keren gerestaureerd, en de grootse restauratie vond plaats tussen 1978 en 1999. Nu is er een systeem aangelegd zodat de zaal klimatologisch gecontroleerd wordt, je moet ook als bezoeker eerst door twee luchtsluizen gaan voordat je de zaal bereikt. 

the-last-supper-1921290_960_720

Leuk weetje, het complex staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO!

Naast de kerk ligt ook een mooie kloostertuin.

Hoe kan ik kaartjes krijgen? 

Om het Laatste Avondmaal te bezoeken moet je een entreekaartje hebben, helaas is het heel moeilijk om aan een kaartje te komen door de zeer beperkte beschikbaarheid. Houdt er dus rekening mee dat je lang van te voren dient te reserveren. Is het gelukt om een kaartje te bemachtigen? Je gaat dan met groepjes van maximaal 30 man naar binnen. Iedere groep heeft 15 minuten de tijd om de schildering te bewonderen.

Voor kaartjes kun je direct het klooster bellen via het nummer +39 0292800360 of online, via deze link. Een kaartje kost 10 euro. Europese inwoners tussen 18 en 25 jaar betalen 5 euro voor een kaartje terwijl kinderen onder 18 jaar gratis naar binnen mogen. Houdt de site goed in de gaten en probeer altijd even direct te bellen want soms is er toch nog een plekje vrij!

 

Milaan-Laatste Avondmaal City Pass

Online City Pass biedt een city pass aan inclusief toegang tot het Laatste Avondmaal. Zo ben je verzekerd van een kaartje naar dit meesterwerk van Leonardo Da Vinci.

Met deze City Pass krijg je niet alleen toeging tot het Laatste Avondmaal (met skip the line) maar ook het Sforza Kasteel, het Scala theater, de Duomo en haar prachtige dakterras, luchthaventransfer en nog veel meer andere voordelen.

Voor meer informatie klik hier.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: