5VIE, het historisch hart van Milaan. Dit is het knooppunt waar 5 straatjes bij elkaar komen (de Via Santa Marta, Via Santa Maria Podone, Via Santa Maria Fulcorina, Via Bocchetto en de Via del Bollo).

 

Deze plek was al belangrijk tijdens het Romeinse rijk, hier bevonden zich Romeinse arena’s en forums waar op sommige plekken de resten en ruïnes nog terug te vinden zijn. Je zou de 5VIE ook wel de 9 straatjes van Milaan noemen!  Moderne design winkels worden hier afgewisseld met vintage shops en hippe koffie en lunch barretjes.

[easy-image-collage id=7622]

 

5VIE Project

Het begrip 5VIE is ontstaan door art+design project en gepromoot door de gemeente die dit gedeelte van de stad in de schijnwerpers moest plaatsen. Ondanks de fantastische ligging, tussen de bekende Sant’Ambrogio basiliek en de Duomo, wordt dit gebied nog te vaak overgeslagen. Onterecht vind ik!

De 5VIE verbindt de Pinaconteca Ambrosiana met het Museum Civicio Archeologico. Ook de Sant’Ambrogio basiliek behoort nog tot de 5VIE district volgens de officiële website van de Gemeente Milaan. De 5VIE omtrent een gebied vol met musea, kerken, binnenplaatjes en archeologische plaatsten. Wie zich wil laten onderdompelen in de verbogen schatten van Milaan moet zeker hier naartoe.

De palazzi en huizen in het historische gedeelte van de stad, met de prachtige façades en nog mooiere binnenplaatjes die je soms kunt zien door de grote poorten die soms niet goed dicht zijn gemaakt. Milaan heeft zoveel verborgen ‘schatten’.

 

Pinacoteca Accademia Ambrosiana

De 5vie zijn geen recht toe recht aan straatjes, maar juist kronkelende steegjes. Omringt door oude gebouwen wisselen schoenmakers zich af met een bakker en een super moderne designwinkel. Antiek wordt letterlijk met modern afgewisseld. De oude Pinacoteca Accademia Ambrosiana is een voorbeeld van het oude, authentieke 5vie. In dit gebouw bevindt zich nog een oude 16e-eeuwse bibliotheek.

[easy-image-collage id=7621]

Salone del Mobile

De Salone del Mobile, de Italiaanse design beurs waar ik al eerder overschreef heeft de 5vie eigenlijk een beetje op de kaart gezet. Dat deed de Salone al eerder met de Design wijk Tortona, maar ook Ventura Lambrate en sinds dit jaar Isola. De wijken profiteren allemaal van het jaarlijkse evenement Salone del Mobile.

 

Bekijk ook:

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: