Onder het Piazza Oberdan aan de voet van de Poort van Venezia schuilt een plek die je hier niet zou verwachten. Wandelend over het plein wijst eigenlijk niets op wat hier onder schuilgaat, wie goed oplet ziet een bord met de tekst ‘Albergo Diurno Venezia’ maar loopt eigenlijk al gauw door zonder te weten dat er een heus ‘hotel’ onder de grond ligt. Niet een normaal hotel waar je de nacht doorbrengt, nee dit hotel is gemaakt om mensen overdag op te vangen, een centrum met alle faciliteiten en diensten die een reiziger zich kan wensen.  

Het Piazza Oberdan

Piero Portaluppi, een bekende Italiaanse architect en meester in de Art Nouveau stijl, ontwierp dit gebouw tussen 1923 en 1925. Het complex telde in totaal 30 badkamers, 6 aparte douchecabines met kleedkamer, twee toiletten en een garderobe met strijkdienst, vergaderzalen, bloemenwinkels, lectuurwinkel, telefooncabines en een prachtige spa. Het hotel was geopend van 07.00 tot 23.00. Zowel reizigers als passanten konden gebruik maken van de diensten en de spa.

De baden sloten in 1985 maar pas in 1996 sloot de mannenkapper, il barbiere, als laatste zijn deuren. In 2006 werd het centrum gesloten voor publiek na decennia van verlatenheid. Onder de stofresten van de tijd schuilen nog steeds de verborgen publieke toilette, termen, de herenkapper en ga zo maar door.

Verschillende faciliteiten in de Albergo Diurno  zoals de dameskapper en manicure salon.

Het hotel,volledig in art deco stijl gebouwd, ligt op een heel strategische locatie, onder Piazza Oberdan ligt namelijk de metro maar ook een treinstation.

Ingang van de Albergo Diurno

Het gebouw is niet in gebruik maar wel dusdanig opgeknapt voor het publiek. De Albergo Diurno valt nu onder de FAI (Fondo Ambiente Italiano), een organisatie die vaak privaten gebouwen opgeknapt en voor het publiek openstelt. De FAI organiseert zo nu en dan open dagen, dan kun je het hotel bezoeken en je even terug wanen in de twintigste eeuw!

Kijk voor de open dagen op de officiële website van de FAI

De Albergo Diurno bevindt zoch onder Piazza Oberdan (Porta Venezia). Metro halte Porta Venezia.

Bekijk ook:

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: