Milaan is een bruisende stad en is de laatste jaren hipper dan ooit te voren. Dit blijkt vooral uit de cijfers van de ‘Global Destinations Cities Index’ van Mastercard. Milaan trekt dit jaar namelijk meer bezoekers dan de eeuwige stad! Meer dan 7,6 miljoen toeristen bezoeken Milaan in 2016 en dat is voor een reden….

Milaan heeft namelijk ontzettend veel te bieden op cultureel gebied en is de perfecte stad voor een citytrip! Ontdek hieronder mijn top 15 bezienswaardigheden die niet mogen ontbreken tijdens een bezoek!

1. Duomo

De Dom is vaak de eerste plek waar een toerist heen gaat en dat is met een reden. Deze fantastische kathedraal, bevindt zich in het hartje van de stad en is daarmee ook het geografische middelpunt! De Dom is een van de grootste rooms-katholieke kathedralen in de wereld en de grootste van Italië! Het is een meesterwerk van gotische kunst. Heb je tijd en is het mooi weer, bezoek dan zeker het dakterras van Dom, je hebt vanaf hier een fantastisch uitzicht!

dsc_0631

2. Bezoek het Scala

Wanneer je in Milaan bent en van opera of ballet houdt, kan eigenlijk een bezoek aan het Scala van Milaan niet ontbreken. Het Scala in Milaan is het grootste en oudste operagebouw ter wereld. Ondanks dat de buitenkant redelijk sober, is wordt je verrast zodra je binnenkomt door een rijkelijk versierd interieur met als hoogtepunt de schitterende kroonluchter!

dsc_0300

3. Castello Sforzesco

De fantastische ligging van het kasteel, direct aan het park Sempione maakt het een van de herkenningspunten van de stad.  In dit kasteel werkten de grote Italiaanse kunstenaars zoals Leonardo da Vinci en Bramante. Nu kun je diverse collecties van onder andere Michelangelo zien, waaronder de  ‘Pietà Rondanini’.

4. Parco Sempione

Het Park van Sempione is een mooi groot stadspark midden in het centrum van Milaan op loopafstand van de Duomo. Het ligt tussen het Castello Sforzesco en de Arco della Pace. Bezoek de arena civica en rust wat uit op het gras tussen de spelende kinderen, en straatmuzikanten of geniet van een heerlijke spritz of een cappuccino bij een van de parkcafeetjes!

dsc_0624Arco della Pace

5. Erfenis van Leonardo

De kerk Santa Maria delle Grazie is wereldwijd bekend dankzij de beroemde muurschildering ‘het Laatste Avondmaal’ van Leonardo Da Vinci. Pelgrims van over de hele wereld bezoeken dit klooster en de aangrenzende kerk om deze prachtige fresco te bezichtigen.

6. Sant’Ambrogio

De basiliek van Sint-Ambrosius behoort tot de oudste kerken van Milaan. De kerk is gesticht door de bisschop Ambrosius in 379. In de crypte kan je de stoffelijke resten van Heilige Ambrosius vinden en van twee beschermheiligen van Milaan. Het is daarom een zeer bijzondere plek voor de Milanesi die deze kerk vaak belangrijker vinden dan de Duomo.

DSC_0141Basiliek Sint-Ambrosius

7. Brera

Brera is een erg karakteristieke en sfeervolle wijk. Aangrenzend aan de hippe en moderne wijken van Garibaldi en Porta Nuova, vind je in Brera juist sfeervolle en kleine steegjes met winkeltjes, boetiekjes, kunstenaars ateliers en vooral veel restaurants en cafés.

8. Het ‘Gouden vierkant’

Het Quadrilatero d’Ora, is de plek in Milaan voor wie opzoek is naar de Italiaanse couturiers. Hier vind je de beste Italiaanse mode ontwerpers en modehuizen van A tot Z! Van Armani tot Prada tot Zegna. Het is daarmee ook de duurste en mooiste winkelgebied van Milaan.

9. Navigli

Navigli is bij uitstek de meest sfeervolle en gezelligste wijk van Milaan. Deze wijk bevindt zich rond de twee kanalen die Milaan nog rijk is en zit vol met restaurantjes en leuke barretjes. Zowel s’avonds, overdag als in het weekend, is het hier erg gezellig en vind je hier veel Milanesi.

De Naviglio Grande

10. Porta Nuova

Porta Nuova is de nieuwste hotspot van Milaan. Veel grote kantoren zijn hier gevestigd, hippe winkels en prachtige architectonische gebouwen zoals de Torre Unicredit (Italië’s hoogste gebouw met 231 meter) en de Bosco Verticale.

De gebouwen van Porta Nuova waaronder de Bosco Verticale

11. Colonne di San Lorenzo en de Corso di Porta Ticinese

De Colonne di San Lorenzo bevinden zich in een leuk stukje van Milaan. De aangrenzende Corso di Porta Ticinese is een altijd gezellige straat vol met leuke winkels, bars en culinaire zaakjes.

asfmilano

De Colonne di San Lorenzo

12. Giardini Pubblici en omgeving

Dit mooie stadspark is tussen 1783 en 1786 aangelegd en later in 2002 vernoemd naar Indro Montanelli een Italiaanse journalist en schrijver. Het park is de ideale plek voor een lange wandeling, om te picknicken of om hard te lopen.  Maar ook aan cultuur ontbreekt het hier niet, bezoek bijvoorbeeld het natuurhistorisch museum van Milaan en het planetarium dat middenin het park liggen.

13. Porta Venezia

Porta Venezia is voornamelijk bekend door de Art Nouveau en Liberty architectuur die je hier vindt. Naast architectuur opsnuiven kan je hier bovenal goed winkelen aan de Corso Buenos Aires.

DSC_0276

Architectuur opsnuiven rondom Porta Nuova

14. Cimitero Monumentale

Deze begraafplaats wordt officieel als een museum gezien. Hier vind je vele grafsculpturen van grote Italiaanse beeldhouwers.

15. Via Tortona

Via Tortona ligt in een oorspronkelijke arbeiderswijk. Je vindt hier daarom nog veel fabrieken en pakhuizen terug. Deze wijk wordt met de dag hipper, veel winkels openen hun deuren en ook vestigen veel modeontwerpers en fotobureaus hun kantoren in de lege pakhuizen.

De loopbrug die Porta Genova met Via Tortona  verbindt

%d bloggers liken dit: