Ben je van plan om met de auto naar Milaan te gaan? En wil je graag weten waar je je auto het best kan parkeren en welke regels er in het centrum van Milaan gelden? Dan kan dit artikel je op weg helpen! Er zijn namelijk een aantal regels waaraan je je moet houden wanneer je Milaan bezoekt met de auto.

Het gehele historisch centrum is bijvoorbeeld een ZTL-zone. ZTL staat voor Zona Traffico Limitato, niet alle auto’s mogen hier zomaar in rijden. Deze zones zijn er om luchtvervuiling tegen te gaan.  In de meeste steden heeft deze zone betrekking op het centrum en de historische binnenstad. De regels zijn vrij complex  en boetes kunnen hoog oplopen. Deze ZTL-zones zijn duidelijk aangegeven, vaak d.m.v. een wit bord met een rode cirkel en het opschrift ‘zona traffico limitato’. Maar aangezien het verkeer in Italië vaak erg hectisch is met alle scooters en motoren kan het zijn dat het opletten op verkeersborden er bij inschiet.

Als je niet per se met de auto naar de binnenstad moet kun je dit beter laten en het OV gebruiken. Wil je toch met naar de binnenstad van Milaan? Lees dan hieronder welke regels er gelden.

Welke regels gelden voor autorijden in Milaan?

In Milaan heb je sinds Februari twee milieuzones. De Area B en de Area C.

Area B

Sinds februari 2019 is de mileuzone in Milaan vergroot en mogen de meest vervuilde auto’s (euro 0 benzine, euro 0,1,2,3 diesel) niet meer Milaan in van maandag tot vrijdag tussen 07.30 tot 19.30. In het weekend en op feestdagen geld dit verbod niet.
Het gebied is super uitgebreid en geldt voor heel Milaan. Zie hier voor de interactieve map van de controle palen die de auto’s in de gaten houden.

Area C

De historische binnenstad van Milaan is van maandag t/m vrijdag tussen 7:30 en 19:30 uur alleen toegankelijk voor voertuigen met een toegangskaart.  Tijdens deze uren moet voor de zogenoemde Area C (ZTL-zone) een toegangskaart van €5 worden aangeschaft. De kaart is één dag geldig. Meerdaagse kaarten zijn voor €30 en €60 te koop. Het is belangrijk dat je eerst of je auto wel in de binnenstad mag rijden, zo zijn euro 0 auto’s helemaal niet toegestaan en ook euro 0, 1, 2 en 3 auto’s langer dan 7,5 meter niet toegestaan.

Hieronder kun je de toegangswegen zien voor de binnenstad van Milaan. Dit wordt ook wel de Cerchia dei Bastioni genoemd. Blauw zijn de toegangspoorten voor personenauto’s terwijl rood alleen voor de bussen en taxi’s zijn.

dsLabel

Waar kan ik zo’n vignet kopen?

Je kan de vignets voor de AreaC online kopen, bij een parkeergarage, een tabaccheria of kiosk kopen. Deze kaart moet je dan activeren door middel van het sturen van een smsje met je kentekenplaat nummer. Dat moet je nog dezelfde dag doen, maar uiterlijk voor middernacht de dag erna. Op de officiële website van de Gemeente vind je nog meer informatie in het Engels. Hier kun je ook de kaart online al aanschaffen.

De zones zijn over het algemeen wel toegankelijk voor vergunninghouders, gehandicapten en hotelgasten. Check voor de zekerheid eerst even met het hotel vaak staat dit aangegeven op de website. Bij het hotel moet je bij het inchecken je kenteken doorgeven zodat de receptie dit door kan geven aan de gemeentelijke politie.

Je moet in Milaan dus goed oppassen want zodra je in een van deze zones binnen gaat wordt je kenteken geregistreerd en kun je een flinke boete thuis verwachten. Let ook op waar je rijdt in het centrum, zo mag je niet op de  rijbanen van de taxi en bus rijden. Hier wordt streng op gecontroleerd.

Bekijk ook:

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: