CityLife een indrukwekkend stadsvernieuwingsproject gelegen aan de westelijke kant van het centrum van Milaan. Bij dit imposante herontwikkelingsproject zijn verschillende wereldberoemde architecten betrokken zoals Zaha Hadid, Arata Isozaki en Daniel Libeskind.

Het project CityLife begon met de verhuizing van het beurscomplex. Hierdoor kwam een ongekende hoeveelheid aan ruimte en nieuwe mogelijkheden vrij en dat naast het historisch centrum. Er volgde een wedstrijd om te bepalen wat te doen met het gebied en het CityLife kwam als winnaar uit de bus.

Tot 2005 werden hier voornamelijk grote beurzen en congressen gehouden en was er verder niet veel te beleven. Maar door de steeds strengere milieu restricties en het groeiende aantal bezoekers werden de ooit 20 beurshallen afgebroken. Een klein deel van de Fiera is nog bewaard en gemoderniseerd, de huidige Fiera Milano Congressi, waar nog met regelmaat kleinere congressen en evenementen georganiseerd worden. Door de komst van CityLife is het hele gebied opgebloeid.

Het gebied bestaat uit een prachtig winkelcentrum met mooie winkels, fijne eettentjes en een grote bioscoop, een groot imposant plein; de Piazza Tre Torri met haar drie torens en een voetgangerspassage ontworpen door de architect Mauro Galantino. Naast dit alles ligt een prachtig park met een oppervlakte van 170.000 vierkante meter.

Bekijk hieronder de video van de ontwikkeling van het CityLife project:

Met alle aspecten wordt rekening gehouden om het gebied leefbaar te houden voor zowel de bezoekers als bewoners. Zo is er een directe verbinding met de metro en komt er ook een ondergrondse ruimte voorzien van in totaal 7.000 parkeerplekken.

De Tre Torri

CityLife is een fraai staaltje van architectuur. Aan de zuidkant van CityLife staan de wooncomplexen Hadid Residences (ontworpen door Zaha Hadid) en de Libeskind Residences (ontworpen door Daniel Liebeskind). In het centrale deel staan de Tre Torri, ofwel drie torens. Elke toren heeft een unieke vormgeving krijgen. De eerste toren die gebouwd wordt ook wel Il Dritto genoemd, oftewel de rechte toren ontworpen door Arata Isozaki. Deze Torre Isozaki werd als eerste gebouwd en is ook de hoogste toren. In het gebouw zit Allianz gevestigd. De totale hoogte bedraagt 207 meter.

De tweede toren is Torre Hadid, ontworpen door Zaha Hadid. Deze toren heeft de bijnaam Lo Storto, oftewel de scheve, dit komt omdat de toren een draaiing in zijn ontwerp heeft. De toren is 185 meter hoog en huisvestigd het bedrijf Generali.

De derde toren is op het moment nog in aanbouw en heeft een gebogen vorm. De bouw is in 2016 gestart en Torre Libeskind ofwel Il Curvo zou in 2019 klaar moeten zijn. Consultantbedrijf PWC gaat de prachtige toren betrekken.

Shoppen en eten

Het winkelcentrum, deels binnen en in de openlucht, heeft het uiterlijk van een gezellig en betoverend bos, bedekt met bamboe en met kolommen die op bomen lijken. Het winkelcentrum straalt gastvrijheid uit en heeft een dynamische sfeer door de verschillende verdiepingen.

Bekende modemerken hebben een winkel in dit moderne en futuristische winkelcentrum. De bovenste etage is helemaal gewijd aan gastronomie. Zo kun je hier dineren of lekker lunchen bij verschillende eettentjes zoals Panini Durini, California Bakery voor heerlijke Amerikaanse lekkernijen, Bomaki en vele anderen.

Een van mijn favorieten is toch wel Antica Focacceria San Francesco, hier kun je genieten van de Siciliaanse keuken. Ze hebben de beste Canoli, Siciliaanse gebakje gevuld met ricottakaas en heerlijke pasta’s of aranicini, gefrituurde rijstballen.

Of neem een ijsje bij Cioccolati Italiani, hier vullen ze je hoorntje met chocolade, puur, melk of wit.

Ook designwinkels ontbreken hier niet, zo is HABITAT een van mijn favoriete winkels.

Voor meer informatie en een overzicht van alle winkels en eetgelegenheden, neem een kijkje op de officiële website.

Hoe kom je er?

CityLife ligt naast de metrohalte Tre Torri (paarse metrolijn, M5). Het gebied is ook makkelijk te bereiken te voet vanaf het centrum.

Bekijk ook:

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: