Milaan,  special

Coronavirus Milaan: huidige situatie en reisadvies

Lombardije, de regio waar Milaan in ligt is het hardst getroffen door het coronavirus. Het aantal bevestigde coronapatiënten stijgt hard en is op het moment van schrijven boven de 9000.

Laatste update – 10 maart 2020

Wat is de huidige situatie van Coronavirus in Milaan?

Helaas is de situatie in Milaan sinds afgelopen weekend erg verslechterd. Sinds eind februari blijft het aantal besmettingen in Italië maar voornamelijk in de regio Lombardije, flink toenemen. Na de eerste wat “softere” maatregelen heeft de regering sinds 7 maart besloten over te gaan op drastische maatregelen. Zo geldt er een reisverbod, zijn alle bezienswaardigheden, theaters, musea, bioscopen en sportscholen op last van de overheid gesloten en zijn restaurants en bars tot 18 uur open. Ook zijn alle evenementen en sportactiviteiten tot 3 april afgelast. Het Ministerie heeft daarom ook het reisadvies aangepast voor Italië.

Officiële reisadvies Italië

Op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken staat: “De Italiaanse regering heeft verdere noodmaatregelen afgekondigd voor het hele land. Alleen woon-werkverkeer en noodzakelijke medische of familiebezoeken zijn nog toegestaan. Met deze maatregelen willen zij reisbewegingen zo veel mogelijk beperken. Het openbare leven komt vrijwel stil te liggen: alle (sport) evenementen zijn afgelast. Musea, bioscopen, skiresorts en scholen zijn gesloten. Restaurants kunnen alleen overdag open zijn. Mensen wordt aangeraden tenminste een meter afstand van elkaar te houden. De regio Lombardije en de provincies Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro-Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cussio Ossola, Vercelli, Padova, Treviso en Venetië zijn rood gebied. Vertrek uit deze provincies is mogelijk voor buitenlandse toeristen. Nederlandse reizigers die zich in deze gebieden bevinden worden aangeraden te vertrekken met de bestaande mogelijkheden (met de trein, bus, over de weg, vliegverkeer), in lijn met aanwijzingen van de Italiaanse autoriteiten. Voor de rest van Italië verandert de kleur van ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Er zijn in –en uitreisbeperkingen, reizen tussen gemeenten/provincies/regio’s is alleen toegestaan als dat noodzakelijk is. Het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft speciale adviezen voor reizigers die uit de ‘oranje’ en ‘rode’ gebieden terugkeren.”

Kaart bij reisadvies Italië

Bron: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/italie/reizen/reisadvies

Veelgestelde vragen over het reisadvies Italië en Milaan omtrent het Coronavirus beantwoord door de Rijksoverheid

Waarom is het reisadvies voor Italië aangepast?

Het reisadvies is aangepast vanwege de noodtoestand die de Italiaanse regering heeft uitgeroepen in een aantal delen van Noord-Italie ivm het grote aantal besmettingen met het COVID19-vius in die gebieden. De maatregelen zijn erop gericht om (reis)bewegingen zoveel mogelijk te beperken.

Kunnen Nederlanders Noord-Italië nog in en uit?

Reizen naar delen van Noord Italie worden afgeraden. Reizigers die in deze gebieden verblijven wordt aangeraden de mogelijkheden voor vertrek te benutten, in lijn met de aanwijzingen van de Italiaanse autoriteiten. Er is geen tijdslimiet verbonden aan de termijn waarop toeristen zouden moeten vertrekken. Dat kan over de weg, met openbaar vervoer, of via de lucht. Houd wel rekening met files en eventuele vertragingen.

Wat te doen voor Nederlanders die nu in Noord-Italië zijn? 

Het reisadvies geldt voor reizigers. Voor Nederlanders die (semi)permanent in Noord-Italie wonen geldt dat de Italiaanse autoriteiten de eerste verantwoordelijkheid hebben. Zij dienen deze aanwijzingen te volgen.

Ik ben op dit moment in Noord-Italië. Moet ik meteen terug naar Nederland?

Nederlandse reizigers die zich in deze gebieden bevinden worden aangeraden te vertrekken met de bestaande mogelijkheden (met de trein, bus, over de weg, vliegverkeer), in lijn met aanwijzingen van de Italiaanse autoriteiten. Nieuwe maatregelen zijn niet uit te sluiten en de situatie kan snel veranderen. Houd hier rekening mee bij het plannen van uw reis.

Gaat er nog vliegverkeer naar Noord-Italië? 

Er gaan nog vluchten, maar vliegtuigmaatschappijen hebben de frequentie van vluchten wel teruggebracht. Neem dus contact op met de vliegmaatschappij.

Waarom vliegen Nederlandse maatschappijen nog steeds op Milaan, en andere risicogebieden waar nu het coronavirus heerst?

Luchtvaartmaatschappijen bepalen zelf of zij blijven vliegen naar risicogebieden. De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft internationale regels opgesteld om de verspreiding van infectieziekten, zoals het coronavirus, via de luchtvaart tegen te gaan. Luchtvaartmaatschappijen zijn zelf verantwoordelijk voor aanpassingen in het vluchtschema om de gezondheid van personeel en passagiers te waarborgen. Dit is geregeld volgens internationale regels voor de luchtvaart.
Luchtvaartmaatschappijen gebruiken informatie van nationale en internationale gezondheids- en luchtvaartinstanties, waaronder het RIVM, de internationale organisatie voor de burgerluchtvaart (ICAO) en de wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Volgens internationale luchtvaartverdragen geldt dat luchtvaartmaatschappijen moeten voldoen aan alle nationale voorschriften voor de toelating, verblijf en vertrek van passagiers en vracht. Het is de verantwoordelijkheid van vliegmaatschappijen en transportondernemingen om de reisadviezen van Buitenlandse Zaken te betrekken bij hun operationele afwegingen.
Voor de gezondheid en veiligheid van Nederlandse burgers volgt VWS de adviezen van de WHO en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC).

Wat gebeurt er als Nederlanders vanuit Noord-Italië in Nederland terugkomen? 

Het RIVM adviseert Nederlanders die de Noord-Italiaanse regio’s Aosta-vallei, Piemont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië bezocht hebben bij klachten van verkoudheid, hoesten en koorts thuis te blijven en zo min mogelijk contact te hebben met anderen. Bij ernstige klachten wordt geadviseerd telefonisch contact te leggen met de huisarts.

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/veelgestelde-vragen-over-het-reisadvies-italie

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: