Ik heb al op veel verschillende plekken in Rome gewoond maar de meest bijzondere plek was toch wel mijn kamertje aan de Via Basento op de grens van de wijk Trieste en Parioli. Vanaf deze plek was ik in 2 minuten in Villa Borghese en kon ik lopend naar mijn stage bij de ambassade van de Heilige Stoel!

Op een ochtend toen ik mijn nieuwe wijk ging verkennen en richting de supermarkt liep trok een grote boog met een immense kroonluchter in smeedijzer mijn aandacht. Ik liep iets dichterbij om het goed te kunnen zien en werd verrast door schitterende bouwwerken in de meest uitlopende stijlen. Het leek net alsof ik een sprookje binnenstapte. Het decor was een rijke mix van bouwstijlen van Art Dèco en Liberty tot Gotisch wat verderop weer overging in Barok met elementen uit de Griekse oudheid. Een heuse mengelmoes. Het centrum van dit ‘wijkje’ is de Piazza Mincio met de Fontana delle Rane ‘fontein van de kikkers’. Er wordt gezegd dat de Beatles na hun concert in de bekende muziektent de Piper, twee stappen van het pleintje vandaan, een duik hebben genomen in deze fontein.

dsc_0583

Deze sprookjesachtige wijk wordt de ‘wijk Coppedè’ genoemd, vernoemd naar de Florentijnse architect Gino Coppedè die tussen 1913 en 1921 deze wijk realiseerde.

dsc_0582

Terwijl ik mijn wandeling vervolgde richting via Nomentana en de poort van Pia, een van de poorten van de Aureliaanse stadsmuur van Rome, kwam ik uit bij een klein parkje genaamd Villa Torlonia. Dit park is de perfecte plek om je zondagmiddag te vertoeven of om lekker rond te dwalen doordeweeks. In het park staan twee prachtige villa’s waarvan een de naam van het park draagt: Villa Torlonia genoemd naar de markies Giovanni Torlonia die in 1797 de villa met de tuin kocht. Mussolini huurde de villa van de familie Torlonia voor het symbolische bedrag van 1 lire per jaar en gebruikte de villa als zijn ambtswoning voor ruim 20 jaar. Na het vertrek van Mussolini raakte de villa in verval maar tot Rome’s grote genoegen is het gerestaureerd en nu open voor het publiek!

Naast deze imposante witte villa ligt er in het park nog een prachtig gebouw verscholen, la Casina delle Civette, het het huis van de uilen. Dit aparte bouwwerk, die doet denken aan een Zwitsers huis in de Alpen werd gebouwd in opdracht van Alessandro Torlonia in 1840.

Hoe kom ik er? Het makkelijkst is om de bus of tram te nemen naar Piazza Buenos Aires waar Coppedè aangrensd. Zowel tram 3 als tram 19 komen langs Piazza Buenos Aires. Je kunt deze trams nemen vanaf de metro halte Policlinico. Ook kan je vanaf Termini de bus 63 nemen.

Trek? Heb je lekkere trek terwijl je over het pleintje slentert? Stop dan bij bar/restaurant Sesto op de Piazza Buenos Aires voor een lekkere lunch of neem het menu pizza: voor 10 euro krijg je dan een Romeins rijstkroketje met mozzarella, een bruschetta en een pizza naar keuze + drankje! Op het plein zit ook een heerlijke gelateria: Q Ice

%d bloggers liken dit: