Uiteten in Italië

Wie in Italië wel eens op zoek is gegaan naar een restaurant , is vast bekend met het probleem dat kiezen heet.. In Italië zijn er niet alleen bars en restaurants, nee je hebt verschillende soorten en klasse restaurants. Van het klassieke ristorante tot aan de lokale pizzeria, maar ook trattoria, osteria en tavola caldo ontbreken niet uit het Italiaanse straatbeeld. Uiteten gaan in Italië, het lijkt een hele opgave maar het hoeft niet moeilijk te zijn!  

DSC_0571

Italianen en hun eetgewoonten, je zou er een heel boek over kunnen schrijven. Twee dingen die onafscheidelijk met elkaar verbonden zijn. Voor Italianen is eten heel belangrijk en wordt vooral gekeken naar de kwaliteit van de producten. Eten is ook meer dan alleen maar de maag vullen, het is voornamelijk een moment om met elkaar te delen. Eten doe je gezamenlijk, in gezelschap met anderen. Spreek je met Italianen af, dan combineren Italianen dat met een lunch of avondeten.

In Italië kun je uit de volgende eetgelegenheden kiezen:

 • Pizzeria
  Een eetgelegenheid waar je voornamelijk pizza’s kunt eten. Vaak serveren pizzeria’s ook andere gerechten. De pizzeria’s met steenovens zijn de vaak de beste! Let dus goed op of de pizzeria het opschrift ‘Forno al legno’ heeft.
 • Osteria
  Een kleinschalige eetgelegenheid waar je vaak traditionele en eenvoudige gerechten kunt eten. De prijzen liggen vaak lager dan in een klassiek restaurant en de sfeer is vaak gemoedelijker.
 • Trattoria
  Trattoria ligt een beetje tussen de osteria en de ristorante in, kleinschalig met gemiddelde prijzen.
 • Taverna
  Lokale kleinschalige eetgelegenheid, vaak gerund door families. Kwaliteit en prijzen liggen vaak lager en gerechten zijn simpel maar smakelijk.
 • Ristorante
  Ristorante kun je vergelijken met de wat chique restaurants in Nederland. Prijzen liggen iets hoger dan in een meer traditionele trattoria of osteria en de gerechten zijn vaak iets unieker.
 • Tavola calda
  Een soort fastfood restaurant of afhaalrestaurant waar je warme maaltijden kunt krijgen. Simpel en goedkoop, niets meer niets minder.
 • Bar
  Bar waar je verschillende drankjes en kleine hapjes kan eten.
 • Paninoteca
  De naam zegt het al, een klein eetgelegenheid waar je eenvoudige hapjes kan krijgen waaronder lekkere panino’s.

20160918_144458

Italiaanse eetgewoonten

De Italiaanse eetgewoonten verschillen zeer van die van de Nederlandse. Waar Nederlanders van een stevig ontbijt houden, om twaalf uur een boterham met kaas eten en om een uur of 6 met een warm bord aan tafel zitten, zijn in Italië de regels iets anders.

La colazione

De Italiaan begint de dag met een espresso of cappuccino, het liefst bij de plaatselijke bar op de hoek van de straat. Deze dosis cafeïne wordt verzegeld met een Brioche. Een gezoet croissantje die gevuld is met chocolade, crème of jams.

Dit ontbijt wordt genuttigd aan de bar, staand. Italianen doen hier zo’n 5 minuten over, meer niet want dan gaan ze weer verder met hun dagelijkse bezigheden. In Milaan kost zo’n ontbijtje ongeveer €2,20. Prijzen variëren per bar.

Il pranzo

De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag. Italianen eten niet gauw een simpel broodje maar nuttigen een uitgebreide warme maaltijd. Bij de Italianen thuis bestaat dit vaak uit een primo (warm pasta gerecht), een secondo (vlees- of visgerecht) en een contorno (bijgerecht zoals salade, aardappelen of andere groenten).

Werklunch: Italianen eten vaak buiten de deur. Ze nemen niet snel een boterham of een tupperware bakje met pasta mee naar werk. Nee, ze profiteren van hun 1 tot 1,5 uur durende lunchpauze om samen met collega’s te eten in een restaurant of lunchcafé. Veel restaurants hebben tijdens de lunch een apart menu die vaak goedkoper is dan die tijdens het diner. Vaak kun je voor €10 een complete maaltijd benuttigen. Italiaanse bedrijven geven werknemers naast het loon ook ‘tickets’, dit zijn een soort bonnen van €5 euro tot €12 die kunnen worden uitbesteed bij supermarkten en bij de meeste restaurants en bars. Zo bekostigen de meeste werknemers hun lunch.

La cena

Het diner is minder belangrijk dan de lunch. Dit verandert wel meer, voornamelijk in de grotere steden waar met name door het bedrijfsleven de lunch er vaak bij in schiet. Bij de Italianen thuis bestaat het diner vaak uit een secondo, vlees of visgerecht met groenten en wat brood. Ze eten dus een lichtere maaltijd dan tijdens de lunch. In restaurants eten de Italianen ’s avonds wel een complete maaltijd.

Tijdens de zondagse familielunch, je weet wel van die Bertolli reclame scènes waar Italianen aan lange tafels onder de zon in de Toscaanse heuvels zitten, of tijdens Italiaanse bruiloften, wordt vaak een complete lunch geserveerd wat bestaat uit:

 • Antipasto
  Voorgerecht, vaak bestaand uit vleeswaren en kaas of andere lichte gerechten.
 • Primo
  Pasta of rijst gerechten. Denk aan Spaghetti Bolognese, Lasagne of Risotto.
 • Secondo
  Vlees en of visgerechten. Dit wordt vaak zonder aardappel of groenten geserveerd, indien anders aangegeven. Let hierop als je in een restaurant gaat eten, je moet er altijd een bijgerecht bij bestellen.
 • Contorno
  Bijgerechten die variëren van salade, aardappels tot groeten.
 • Frutta
  Fruit
 • Dolce
  Nagerecht. Denk aan tiramisù, profiteroles maar ook taarten.
 • Caffè
  Een espresso. Let op, vaak kun je in Italiaanse restaurants geen cappuccino bestellen.
 • Ammazzacaffè
  Ammazzacaffè betekend letterlijk koffie killer, dit drankje, vaak een kruidenlikeur of een sterke grappa wordt vaak aan het einde van de maaltijd gedronken als digestief.

Heb je schrik gekregen van het hele Italiaanse menu? Maak je geen zorgen, wanneer Italianen uiteten gaan, eten ze zelden het complete menu, simpelweg omdat dit erg veel is. Meestal kiezen ze uit een antipasto met een primo, of een primo met een secondo. Voel je dus niet bezwaard als je alleen maar een pizza of een primo neemt!

dsc_0521

dsc_0498

 

%d bloggers liken dit: