De wijk EUR werd oorspronkelijk gebouwd voor de wereldtentoonstellingen die gepland waren in 1942, het zelfde jaar waarin Mussolini 20 jaar aan de macht zou zijn. De wereldtentoonstelling werd echter afgelast door de tweede wereldoorlog.

EUR staat voor Esposizione Universale di Roma en kan worden beschouwd als een moderne variant van de stedenbouw uit het Romeinse tijdperk en de renaissance in de stijl van het strakke neoclassicisme die erg in trek was tijdens het fascisme. Het grootste en meest zichtbare gebouw van EUR is de Palazzo della Civiltà Italiana  (Paleis van de Italiaanse beschaving) in de volksmond vaak het vierkante Colosseum genoemd. De vele bogen van het gebouw zijn ontworpen als een toespeling op het Colosseum uit het Antieke Rome.

DSC_0881  DSC_0892

Zes maanden lang ging ik elke dag naar werk in deze moderne wijk EUR die zich ten zuid westen van Rome richting Ostia en het vliegveld Fiumicino bevindt.

Op het moment is EUR erg hip voor de Romeinse rijken en beroemdheden. De Italiaanse voetbalspeler Totti heeft er zijn optrekje. Naast de vele luxe appartementen complexen zijn er ook veel bedrijven gevestigd zoals het hoofdkantoor van de Italiaanse post en de bank Unicredit. Tussen deze grote namen bevond zich ook mijn oude werkgever.

EUR is een wijk die ontzettend goed wordt onderhouden in tegenstelling tot andere wijken in Rome die meer in trek zijn onder de toeristen. De gazons van het park zijn altijd tot op de juiste lengte gemaaid en de vuilnisbakken worden netjes geleegd, iets wat in andere delen van de stad nogal eens wordt vergeten. In het park ligt een gigantisch artificieel aangelegd meer waar vele sporten zoals roeien en kanoën worden uitgeoefend. Ook kan je er een waterfiets huren en zelf over het meer waterfietsen. De befaamde gelateria in Rome ‘Giolitti’ die zich dicht bij het Pantheon en het Italiaanse Senaat bevindt heeft in het park ook een vestiging.

Het leukste moment van de werkdag is de lunchpauze. Dan kun je je ogen uitkijken wanneer je over de chique winkelstraat Viale Europa, ik noem het ook wel de Via Condotti van EUR, wandelt. Je ziet legio’s Italiaanse mannen in pak en Italiaanse vrouwen tot in de nopjes fijn gekleed langs lopen. Goed gevulde bankrekeningen of een miezerloontje, iedereen in EUR eet de ‘pranzo’ buiten het kantoor. Een gemiddelde lunch kost in EUR al gauw 7,50 en dan heb je een flesje water, een broodje of een bord pasta en een koffie. Wil je nog iets uitgebreider dan ben je al gauw 10 euro kwijt.

Maar ook als toerist kan je heerlijk in EUR rond struinen en wegdromen bij alle imposante fascistische bouwwerken.

DSC_0891

DSC_0898

DSC_0888

%d bloggers liken dit: