Milaan is een zeer vlakke stad en je zou dus zeggen een zeer geschikte stad om in te fietsen. Dat is ook zeker waar maar helaas kent Milaan nog niet een echte fietscultuur zoals we die in Nederland kennen. Wel zie je dat de stad steeds meer investeert in fietspaden. Steeds vaker kom je fietsers tegen en zie je fietsen geparkeerd staan. Je hoeft geen waaghals te zijn om in Milaan te gaan fietsen, jongeren, moeders met kinderen en studenten gingen je al voor!

Door de vrij milde winters (het sneeuwt niet vaak in Milaan en temperaturen zijn vaak zo rond de 7-10 graden), kan je in Milaan het gehele jaar door goed fietsen. Alleen in de zomer kunnen de temperaturen vaak heel hoog oplopen en kan het fietsen wat minder prettig zijn….

 

Fiets huren

Je kan een fiets huren bij verschillende fietswinkels zoals Rossginoli in de wijk Brera, Corso Garibaldi 71. Je betaalt 10 euro voor een dag en krijgt een mooie fiets mee, wel moet je 100 euro aan borg achterlaten en voor 19.00 uur terug zijn om de fiets weer in te leveren.

Je kunt ook een fiets huren bij AWS, vanaf €12 per dag. De AWS winkel bevindt zich in Via Ponte Severo 23, vlak bij het centraal station. De winkel is geopend van maandag tot zaterdag van 09:00 – 13:00 en van 15:00 – 19.00.

 

 

Bikesharing diensten – BikeMi, Mobike & Ofo

BikeMi

Milaan heeft ook een bikesharing dienst opgezet, BikeMi genaamd. Door de hele stad vind je fietspunten waar je een fiets kan ophalen. Het is makkelijk, praktisch en snel! Het is niet opgezet als een simpele fietshuur maar als een echt vervoersmiddel voor korte afstanden. Je kan de fiets daarom voor maximaal 2 uur gebruiken, daarna moet je hem weer in een van de fietspunten terug zetten, en kan je weer een nieuwe fiets pakken. Zo fiets je bijvoorbeeld van het dichtstbijzijnde punt bij je slaapplek naar de Dom, en vanaf de Duomo na een koffie en een wandeling weer met een andere fiets richtig het park. Het is ook mogelijk om een fiets te huren per dag.

dsc_0290

 

Hoe werkt het?

Je moet je registreren en een abonnement aanschaffen, deze zijn jaarlijks, wekelijks of dagelijks. je kan je registreren via de website, de app, of op een van de ATM (OV) punten bij de metrostations.

Bij en dag en week abonnement, krijg je een user code via email of sms, met deze code kan je meteen een fiets huren. Ga naar een van de BikeMi punten, (er zijn zowel normale als elektrische fietsen, en sinds kort ook kinderfietsjes!), plaats je kaart in een van de machines en voer je code en paswoord in. Je krijgt dan een fiets aangewezen haal hem van het slot en je kan fietsen!

 

Wat kost het?

Inschrijving voor een jaar €36
Inschrijving voor een week €9
Inschrijving voor een dag €4,50

Daarna zijn de kosten:

bikemi

Afbeelding van BikeMi website

 

Hieronder kun je zien hoeveel BikeMi punten Milaan rijk is, de punten zijn aangegeven met een groen vlaggetje.

map-bikemi

Bron afbeelding: BikeMi website

Via deze link kun je alle stations beter bekijken en kun je live zien welke stations nog een fiets hebben staan.

Wil je meer informatie over de BikeMi service, klink dan  hier

 

Mobike & OFO

Na BikeMi, is het fietsaanbod in de stad namelijk verder uitgebreid met twee nieuwe ultra modernere bikesharing diensten, OFO en MOBIKE. Anders dan de BikeMi fietsen, hoef je niet perse opzoek naar een vaste fietsenstalling om je fiets op te halen en naar terug te brengen. De fietsen van OFO en MOBIKE parkeer je namelijk waar je maar wilt!  Ook hoef je niet een jaar, week of dag abonnement te kopen.

 

Hoe werkt het?

Om van de OFO of MoBike fietsen gebruik te maken hoef je alleen de app te downloaden en een account aan te maken (gratis). Daarna zoek je een fiets uit bij je in de buurt via de app en je kunt gelijk wegfietsen! Makkelijker kan niet! Als je het mij vraagt een geniale uitvinding! De app werkt zoals de carsharing app. Via je GPS ziet de app precies waar je bent en waar de dichtstbijzijnde fietsen staan. Zodra je een fiets gelocalizeerd hebt, loop je erna toe en maak je de fiets open. Dit gaat met een QR code, of je toets handmatig de code van de fiets in. Het slot van de fiets wordt dan automatisch open gemaakt, en je bent vrij om te gaan en fietsen waar je wilt. Ben je klaar met fietsen? Dan hoef je alleen maar de rit te beëindigen op je app en de fiets  gaat automatisch op slot! Een kind kan de was doen!

De OFO fietsen herken je gemakkelijk aan de fel gele kleur. Deze wordt gesponsord door de Gemeente Milaan en rijden erg goed! De fietsen van MoBike daarentegen zijn oranje/zilver gekleurd.

Wat kost het?

Natuurlijk zijn de fietsen niet gratis, want voor niets gaat enkel de zon op! De tarieven voor beide diensten zijn €0,50 per 30 minuten. Fiets je dus 1 uur, dan betaal je voor je ritje  €1,00!

Let op: voordat je van MoBike of OFO gebruik kan maken, moet je wel eerst €1 euro ‘borg’ betalen. Dit gaat gemakkelijk via de app waar je je betaalkaart gegevens moet invullen.

Wil je de app downloaden? Klink dan hier voor MoBike. En hier voor OFO!

 

dsc_0296Bekijk ook:

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: