Voor 1,5 jaar woonde ik in een appartementje op de Via Tuscolana in Rome. De Via Tuscolana is een lange en drukke straat in het Zuiden van Rome. Van oorsprong is het een middeleeuwse weg die het centrum van Rome met de stad Tuscolo (het huidige Frascati) verbond. Nu is het een echte volkswijk die van alle gemakken is voorzien. Zo had ik  vele supermarkten en winkels op loopafstand waaronder de H&M en de metro halte nog geen 50 meter van mijn deur vandaan. Maar wat het wonen in deze wijk zo leuk maakt is het park van de Aquaducten, wat zich om de hoek bevindt.

DSC_0297

Het Parco degli Acquadotti is een goed onderhouden park waar veel Romeinen uit de omgeving heen gaan om vooral op zondag met vrienden en familie te barbecueën, te sporten of te wandelen langs de immense ruïnes.

DSC_0283

Het park van de aquaducten is onderdeel van het park Appia Antica waar je vele catacomben kunt bezoeken en over de oude antieke wek Via Appia Antica kunt wandelen. Het antieke Rome beschikte over 11 aquaducten die er samen voor zorgden dat de Romeinen 75 liter water per dag tot hun beschikking hadden. Zoals de naam het al zegt staan er in het park nog de resten van de verschillende aquaducten. In dit park vind je hoge cipressen en pijnbomen en kan je uren langs de aquaducten lopen. In het hoge gras liggen verschillende stelletjes romantische te ‘zonnen’ en links en rechts komen kinderen op de fiets voorbij racen. Als je gelukt hebt op een warme dag kan je bij een wandelend kraampje een heerlijke ‘grattachecca’ kopen, een typisch Romeins drankje gemaakt van op het moment geschaafd ijs met siroop naar keuze.

DSC_0326

DSC_0194

Voor de lezers die de film de ‘Grande Bellezza’ van Sorrentino hebben gezien komen de beelden van de aquaducten misschien wel bekend voor. Op deze plek is namelijk een scene van de film opgenomen. In de film gaat Jep naar een surrealistische theatervoorstelling in een park waar een excentrieke jonge vrouw haar hoofd tegen een aquaduct bonkt.

Hoe kom je bij het park van de aquaducten? Heel simpel: neem de metro lijn A (rood) richting Anagnina en stap uit bij de halte Giulio Agricola. Als je uitstapt sta je op een kruispunt. De grote drukke straat is de Via Tuscolana. Om bij het park te komen moet je de straat Via Giulio Agricola inslaan. Aan het eind van de straat zie je een moderne kerk en achter deze kerk ligt het park.

%d bloggers liken dit: