Italianen en hun eetgewoonten, je zou er een heel boek over kunnen schrijven. Twee dingen die onafscheidelijk met elkaar verbonden zijn. Voor Italianen is eten heel belangrijk en wordt vooral gekeken naar de kwaliteit van de producten. Eten is ook meer dan alleen maar de maag vullen, het is voornamelijk een moment om met elkaar te delen. Eten doe je gezamenlijk, in gezelschap met anderen. Spreek je met Italianen af, dan combineren Italianen dat met een lunch of avondeten.

De Italiaanse eetgewoonten verschillen zeer van die van de Nederlandse. Waar Nederlanders van een stevig ontbijt houden, om twaalf uur een boterham met kaas eten en om een uur of 6 met een warm bord aan tafel zitten, zijn in Italië de regels iets anders.

La colazione:

De Italiaan begint de dag met een espresso of cappuccino, het liefst bij de plaatselijke bar op de hoek van de straat. Deze dosis cafeïne wordt verzegeld met een Brioche. Een gezoet croissantje die gevuld is met chocolade, crème of jams.

Dit ontbijt wordt genuttigd aan de bar, staand. Italianen doen hier zo’n 5 minuten over, meer niet want dan gaan ze weer verder met hun dagelijkse bezigheden. In Milaan kost zo’n ontbijtje ongeveer €2,20. Prijzen variëren per bar.

Il pranzo:

De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag. Italianen eten niet gauw een simpel broodje maar nuttigen een uitgebreide warme maaltijd. Bij de Italianen thuis bestaat dit vaak uit een primo (warm pasta gerecht), een secondo (vlees- of visgerecht) en een contorno (bijgerecht zoals salade, aardappelen of andere groenten).

Werklunch: Italianen eten vaak buiten de deur. Ze nemen niet snel een boterham of een tupperware bakje met pasta mee naar werk. Nee, ze profiteren van hun 1 tot 1,5 uur durende lunchpauze om samen met collega’s te eten in een restaurant of lunchcafé. Veel restaurants hebben tijdens de lunch een apart menu die vaak goedkoper is dan die tijdens het diner. Vaak kun je voor €10 een complete maaltijd benuttigen. Italiaanse bedrijven geven werknemers naast het loon ook ‘tickets’, dit zijn een soort bonnen van €5 euro tot €12 die kunnen worden uitbesteed bij supermarkten en bij de meeste restaurants en bars. Zo bekostigen de meeste werknemers hun lunch.   

La cena

Het diner is minder belangrijk dan de lunch. Dit verandert wel meer, voornamelijk in de grotere steden waar met name door het bedrijfsleven de lunch er vaak bij in schiet. Bij de Italianen thuis bestaat het diner vaak uit een secondo, vlees of visgerecht met groenten en wat brood. Ze eten dus een lichtere maaltijd dan tijdens de lunch. In restaurants eten de Italianen ’s avonds wel een complete maaltijd.

Tijdens de zondagse familielunch, je weet wel van die Bertolli reclame scènes waar Italianen aan lange tafels onder de zon in de Toscaanse heuvels zitten, of tijdens Italiaanse bruiloften, wordt vaak een complete lunch geserveerd wat bestaat uit: 

 • Antipasto
  Voorgerecht, vaak bestaand uit vleeswaren en kaas of andere lichte gerechten.
 • Primo
  Pasta of rijst gerechten. Denk aan Spaghetti Bolognese, Lasagne of Risotto.
 • Secondo
  Vlees en of visgerechten. Dit wordt vaak zonder aardappel of groenten geserveerd, indien anders aangegeven. Let hierop als je in een restaurant gaat eten, je moet er altijd een bijgerecht bij bestellen.  
 • Contorno
  Bijgerechten die variëren van salade, aardappels tot groeten.
 • Frutta
  Fruit
 • Dolce
  Nagerecht. Denk aan tiramisù, profiteroles maar ook taarten.
 • Caffè
  Een espresso. Let op, vaak kun je in Italiaanse restaurants geen cappuccino bestellen.
 • Ammazzacaffè
  Ammazzacaffè betekend letterlijk koffie killer, dit drankje, vaak een kruidenlikeur of een sterke grappa wordt vaak aan het einde van de maaltijd gedronken als digestief.

Heb je schrik gekregen van het hele Italiaanse menu? Maak je geen zorgen, wanneer Italianen uiteten gaan, eten ze zelden het complete menu, simpelweg omdat dit erg veel is. Meestal kiezen ze uit een antipasto met een primo, of een primo met een secondo. Voel je dus niet bezwaard als je alleen maar een pizza of een primo neemt!

dsc_0521

dsc_0498

%d bloggers liken dit: