Rome, waar te beginnen… Rome heeft mijn hart gestolen toen ik 16 jaar was. Ik ging toen met een uitwisseling via school naar de eeuwige stad. Het was toen dat ik besloot om na het examen een tussen jaar te nemen om zelf in Rome te wonen en een taalcursus te volgen. In 2008, twee weken voor mijn 18e verjaardag vertrok ik naar Rome. Rome heeft mij sindsdien niet meer los gelaten, ik heb meer dan 3 jaar in deze stad gewoond op verschillende plekken, de een leuker dan de andere. Ik ben helemaal verliefd op deze fantastische stad en het was daarom ook erg moeilijk toen ik in 2015 naar Milaan verhuisde.

Ga je binnenkort naar Rome? Lees dan via het menubalkje een aantal verrassende tips van een niet toeristisch Rome!

 

De mooiste uitzichtpunten van Rome

Toen ik nog in het prachtige Rome woonde heb ik voor lange tijd fietstours gegeven. Naast de klassieke tour langs alle grote bezienswaardigheden (Colosseum, Piazza Navona, Trevi fontein en Pantheon) gaf ik ook de Via Appia Antica tour en de Panoramische tour! De laatste was een mijn favoriete tour! Met een groepje, vaak Nederlandse toeristen, fietste ik heuvel op en heuvel af naar de mooiste plekjes van de stad.

Rome is op 7 heuvels gebouwd en dankzij deze mooie ligging heeft de stad dus verschillende uitkijkpunten! De een is nog mooier dan de ander! Eigenlijk moet je ze allemaal bezoeken zodat je de stad vanuit elke positie kunt bewonderen.

Hieronder vind je de mooiste en leukste uitzichtenpunten van Rome!!!

Il Pincio

Een van mijn favoriete uitzichtpunten is de Pincio. Wanneer je in Rome bent zul je zeker langs het prachtige plein Piazza Del Popolo komen! Vanaf het plein zie je de Pincio al liggen. De Pincio hoort bij Villa Borghese, Rome’s mooiste stadspark! Vanaf het plein zie je de imposante façade vanaf waar je een fantastisch uitzicht hebt over de stad. Loop vanaf Piazza Del Popolo naar boven en geniet van het uitzicht.

Je hebt uitzicht over de Sint Pietersbasiliek en veel andere gebouwen zien. Wie goed zoekt tussen alle oude monumenten zal zelfs het Pantheon zien liggen en natuurlijk het monument van Vittorio Emanuele II!

2011-03-02-rome-jannailse-195

Het is altijd erg gezellig op de Pincio, er zijn vaak straatartiesten die heerlijke deuntjes spelen en veel Romeinen die hier hun middagwandeling houden.

Tip: ga naar de Pincio via de Spaanse Trappen. Beklim alle trappen en sla dan links af. Je loopt dan een lange straat af langs de Villa Medici. Deze straat is een van mijn favoriete omdat je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Als je alsmaar rechtdoor loopt kom je uiteindelijk uit bij het park Villa Borghese en aan de linkerkant zul je gelijk de Pincio vinden.

2011-03-02-rome-jannailse-192

Aventijn – Giardino degli Aranci 

Een van mijn favoriete plekjes in Rome is de Aventino! Aan de rand van het Circo Massimo gaat een pad heuvelopwaarts dwars door de Giardino delle Rose naar een van de zeven heuvels van Rome, het Aventijn. De Giardino delle Rose is een prachtige tuin, die wordt beheerd door de gemeente. In de periode van april tot juni is de tuin open en kun je de verschillende soorten rozen van dichtbij bewonderen. Een oase van rust en heerlijke geuren.

Als je het pad verder naar boven loopt kom je uiteindelijk uit op de Via di Santa Sabina, een straat waaraan drie kerken liggen, de Santa Sabina, Sant’Alessio en  de Santa Maria del Priorato. Nog voor de kerken ligt de prachtige tuin, il Giardino degli Aranci. Deze tuin staat vol met aranci, sinaasappelbomen.

2-giardino-aranci-22011-03-02-rome-jannailse-107

Veel Romeinen komen hier om uit te rusten op het grasveld of een van de bankjes, maar het allermooiste van de tuin is wel het uitzicht! Vanaf het plein kom je uit op een soort van terras. Je hebt zicht op de Tiber en op de Giancolo heuvel. Je zult ook het Vaticaan zien liggen, de Synagoge en Isola Tiberina. Blijf hier een tijdje van het uitzicht genieten en probeer zoveel monumenten te vinden!

2011-03-02-rome-jannailse-168

Capitolijn

De Capitolijn is een van de zeven heuvels van Rome en ligt tussen het Forum Romanum en de Campus Martius. Dit gedeelde was het citadel van de eerste Romeinen en bevat vrij weinig oude ruïnes vergeleken met het Forum Romanum. Dit komt omdat de heuvel in de loop der eeuwen is bedekt met middeleeuwse en renaissance paleizen (voorbeeld is het Capitolijnse Museum). Deze paleizen en het plein Piazza del Campidoglio zijn ontworpen door Michelangelo, die in de 16e eeuw vorm gaf aan de huidige Capitolijn.

Aan de zuidkant van het Capitolijn heb je een prachtig uitzicht over het Forum Romanum. Je kunt goed alle ruïnes zien en het Colosseum in de verte.

2011-03-02-rome-jannailse-081

Gianicolo

Deze plek is erg geliefd onder de Romeinen zelf. Veel toeristen zul je hier niet tegenkomen. Ik heb deze plek leren kennen tijdens een uitwisseling via de Middelbare School. Ik sliep toen bij een Romeins meisje en die nam mij samen met haar vriendje mee naar Gianicolo. s’Avonds nemen veel Romeinen hun geliefde mee naar deze plek. Het was daarom ook erg grappig toen ik op veel verliefde stelletjes zag staan die samen naar het prachtige uitzicht keken. Vanaf de Gianicolo heb je uitzicht over het Oosten van Rome. Je zult de Tiber zien liggen en het oude stadscentrum. Wat je niet kunt zien vanaf hier is het Sint Pieter.

gianicolo_overviewFoto van google.it

Tip: Vanaf het plein, Piazzale Giuseppe Garibaldi, heb je al een prachtig uitzicht en kun je op het muurtje zitten en je benen laten bengelen. Als je iets meer naar links gaat kom je uiteindelijk uit bij een groot kanon. Hier wordt nog elke dag om precies 12 uur het kanon afgeschoten. Erg leuk om dit mee te maken!

Koepel van Sint Pieters Basiliek 

Een bezoek aan Rome is niet compleet zonder een bezoek aan de Sint Pietersbasiliek. Over deze prachtige basiliek kun je boeken vol schrijven (dit geldt natuurlijk voor heel Rome).. Als je de basiliek hebt bezocht moet je eigenlijk ook naar de koepel!  Het is een hele ervaring op zich! Je kunt of met de lift (deze gaat tot het derde niveau) of met de trap naar boven. Het zijn aardig wat treden, namelijk 537!, dus verkijk je hier niet op. Eenmaal boven heb je een werkelijk prachtig uitzicht over de stad. Het unieke aan dit uitzichtpunt is dat je een 360 graden uitzicht hebt!

Aan de zijkant van de basiliek is de kassa waar je een kaartje kan kopen. Een kaartje kost €5. Als je liever met de lift gaat dan kost een kaartje €7, de lift brengt je naar het derde niveau, je moet dan zelf nog de laatste 320 treden lopen aangezien de lift niet helemaal naar de top gaat.

2011-03-02-rome-jannailse-050

De Engelenburcht

De Engelenburcht of te wel de Castel Sant’Angelo, is vandaag de dag een burcht maar heeft door de eeuwen heen verschillende functies gehad. Van oorsprong was het namelijk een mausoleum voor de keizer Hadrianus. Dit mausoleum werd gebouwd in 135 en 139. De Engelenburcht hoort bij het Vaticaanstad.
Een bezoek aan het gebouw is zeker de moeite waard. Er bevindt zich een mooi museum en vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht over de stad en de prachtige Engelen brug waar je de 10 imposante engelen van Bernini kunt bewonderen.
2011-03-02-rome-jannailse-066
De Engelenburcht is open van dinsdag tot zondag van 09.00 tot 19.30. Een kaartje kost €7 en €3,50 voor kinderen onder de 18 jaar.

Villa Medici

Wie alle 135 treden van de Scalinata della Trinità dei Monti ofwel de Spaanse Trappen naar boven loopt komt uit op Frans terrein. Boven aan de trappen staat de Franse kerk de Trinità dei Monti en aangrenzend ligt het Franse klooster. Als je nog iets verder door loopt kom je uit bij de Franse Academie. Zowel de kerk als het klooster en de Franse Academie zijn eigendommen van de Franse staat wat betekent dat wanneer je binnen bent je officieel in Frankrijk bevindt. Misschien ben je al eens langs de Franse Academie langs gelopen zonder er veel aandacht aan te besteden.. maar de Villa Medici, de naam van het gebouw waar de Franse Academie zich in bevindt is een van de mooiste renaissance villa’s van Rome hoog op de heuvel van de Pincio.

Vanaf de tuin heb je ook een prachtig uitzicht over Rome en aan het eind van de rondleiding moet je zeker blijven hangen voor een drankje in het café.

dsc_0401

Zodiaco – Monte Mario

Niet ver van het centrum ligt de wijk Monte Mario. Dit is een de hoogst gelegen plekken in Rome. Het is daarom ook niet gek dat je vanaf hier een prachtig uitzicht hebt over de stad. Dit is vaak de favoriete plek van de Romeinen en veel toeristen zul je hier niet vinden. Het is namelijk niet al te makkelijk te bereiken met het Openbaar Vervoer. Vanaf Piazza Cavour kun je bus 913 nemen. Stap uit bij halte Prisciano/Medaglie d’Oro (15 haltes vanaf Piazza Cavour) en vervolg verder te voet richting de Riserva Naturale di Monte Mario (nationaal park). De exacte locatie is: viale del Parco dei Mellini.

%d bloggers liken dit: