Turijn is een leuke en mooie stad niet ver van Milaan. Turijn heeft zich positief ontwikkeld van industriestad tot een hedendaagse en energieke stad. Het Turijn van nu is de stad van Fiat, koffiehuizen, slowfood, Art Nouveau en heerlijke chocolaterieën. Het prachtige uitzicht op de Alpen geeft de stad een magische sfeer, vooral in de winter als de Alpentoppen besneeuwd zijn.

Ben je van plan om binnenkort naar Turijn te gaan? Check dan deze dingen die je niet mag missen tijdens een dag- of citytrip!

Mole Antonelliana en het filmmuseum

La Dolce Vita, la vita è bella, en Otto e Mezzo, een kleine greep uit de Italiaanse filmgeschiedenis. Italië is wereldbekend om haar prachtige films en grote regisseurs en acteurs/actrices, in het filmmuseum kom je hier van alles over te weten. Aan het filmmuseum ligt ook de Mole Antonelliana, deze toren kun je beklimmen, vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de stad en kun je de Alpen zien liggen op een heldere dag. De Mole Antonelliana is het symbool van Turijn.

Monte Dei Cappuccini

Het is even klimmen en kan vrij pittig zijn maar als je eenmaal bovenop de heuvel bent, heb je een adembenemend uitzicht over de stad. Met mooi en helder weer zie je in de verte ook de Alpen liggen!

2016-06-15-turijn-019

Piazza San Carlo

Het plein van San Carlo is het hart van de stad. Dit mooie en grote plein wordt door de locals ook wel Il Salone genoemd, de huiskamer. Op het plein komen de locals bijeen voor hun middagwandeling, la passeggiata, of voor een lekkere espresso of aperitivo.  

2016-06-15-turijn-047

Proef een heerlijke Bicerin

Il Bicerin is hét drankje van Turijn! Hier drinken de locals geen espresso maar een Bicerin. Dit drankje bestaat uit drie delen: espresso, chocolademelk en gewone melk. Een heerlijk drankje vooral als het wat kouder is. Je vindt bars en caffetteria door de hele stad maar de beste drink je bij Caffè al Bicerin (Piazza della Consolata 5). Je hebt wel kans dat je in de rij moet staan aangezien de koffiebar erg klein is! Bestel naast de Bicerin ook een lekker gebakje of huisgemaakte chocolade!

Naast de koffiebar is een chocoladewinkel waar je de lekkerste chocolade kunt kopen!

bicerin_torinoFoto: amioparere.com

Egyptisch museum

Dit museum heeft de grootste collectie oud-Egyptische kunst buiten Egypte. Alleen het museum in Caïro heeft een grotere collectie. Het museum is gevestigd in een prachtig paleis uit de 17e eeuw. Het waren de prinsen van Savoia, de koninklijke familie toen Italië nog een Monarchie was, die deze collectie schonk. In de 19e eeuw deed de Italiaanse ontdekkingsreiziger Carlo Felice allemaal belangrijke vondsten die hij hierheen bracht. In het museum vind je prachtige sarcofagen, tombes en andere schatten en zelfs echte mummies!  

De Lijkwade van Christus

Duizenden mensen komen van heinde en ver om de lijkwade van Christus te bezoeken. Al lange tijd deden geruchten de ronde of de lijkwade dan wel of niet authentiek was en een paar jaar geleden kwam dan toch het officiële nieuws naar buiten: hij is niet echt… Maar dat maakt de vele toeristen niet uit die nog massaal naar de lijkwade komen kijken. De lijkwade bevindt zich in de Duomo di San Giovanni. Deze kerk is niet heel spannend en zou je eerder als sober kunnen beschrijven. Voor wie benieuwd is naar het verhaal achter de lijkwade, is een bezoek aan het Museo della Sindone de moeite waard.

2016-06-15-turijn-038

Art Nouveau

Samen met Milaan en Palermo is Turijn een van de belangrijkste steden voor Art Nouveau stijl in Italië. Deze bouwstijl was erg populair in Europa en ook in Italië waar die Stile Liberty of Stile Floreale wordt genoemd. In de wijken San Donato en Cit Turin vind je nog veel gebouwen terug met deze stijl. Ook de oude Fiat fabriek heeft een prachtige façade in Art Nouveau stijl.

Eataly

Eerder schreef ik al een artikel over Eataly in Milaan, een van mijn favoriete plekken om inkopen te doen of om een lekkere pizza te eten. Maar Eataly opende voor het eerst haar deuren in Turijn. Hier kwam de slowfood beweging opgang, een beweging tegen de fastfood die razendsnel de wereld veroverde. In deze foodwalhalla vind je alles wat met Italiaans eten te maken heeft. Naast de lekkerste Italiaanse kazen uit alle windstreken, pasta’s en koffie kun je hier ook vers brood kopen en dineren of lunchen in een van de restaurants. Eataly Lingotto, Via Nizza, 230/14

%d bloggers liken dit: