Civita di Bagnoregio is een van de meest bijzondere plaatjes die ik ooit in Italië heb bezocht. Het wordt ook wel, “la città che muore” genoemd, de stervende stad. Het stadje telt namelijk maar 6 inwoners en een kat in de winter en een handvol meer in de zomermaanden.

DSC_0201

Civita di Bagnoregio ligt in het noorden van Lazio, iets boven Viterbo en Montefiascone. De grond in deze regio bestaat uit zacht vulkanisch gesteente waardoor de grond niet heel veilig is. Er zijn maar weinig middeleeuwse dorpjes die zo uniek en merkwaardig zijn als Civita di Bagnoregio. Het waren de Etrusken die meer dan 2500 jaar geleden de stad stichtte op een turfsteenrots die jaar na jaar steeds verder afbrokkelt.

In de jaren 20 van de vorige eeuw raakte het dorpje steeds meer geïsoleerd. De poging om een voetgangersbrug aan te leggen die het stadje, Civita, moest verbinden met het grotere dorpskern van Bagnoregio iets verderop, kon toen al niet meer helpen.

DSC_0047

Een van de vaste inwoners van Civita di Bagnoregio.

Dit stervende stadje heeft geen postkantoor, supermarkt, apotheek of school, deze sloten decennium geleden hun deuren. Wat rest in Civita di Bagnoregio is een handjevol vakantiewoningen, een B&B, een paar restaurantjes en een souvenirwinkel.

Italië kent helaas veel mooie middeleeuwse stadjes en dorpjes die leeglopen door de geïsoleerde ligging. Er zijn al veel projecten in gang gezet om deze te redden van de ondergang en nieuw leven in te blazen. Zo zijn er verschillende initiatieven waarmee je voor een symbolisch bedrag van €1,00 een huis kunt kopen (vaak vervallen krotten) met de voorwaarde dat je hierin investeert en het weer helemaal opknapt.

Deze week schreef de Volkskrant nog over dat Italië 103 kastelen weg geeft!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: