Mantova is de culturele hoofdstad van Italië 2016! En dat is niet voor niets, de stad heeft namelijk heel veel te bieden! Samen met Sabbionete staat Mantova op de Werelderfgoedlijst van Unesco vanwege de grote architectonische en culturele waarde.

Dit prachtige stadje is omgeven door drie meren het lago inferiore, lago di mezzo en lago superiore. Bijzonder is dat in deze meren lotusbloemen in het wild groeien, dit is de enige plek in Europa! De lotusbloemen zijn meegenomen in de eerste helft van de vorige eeuw en paste zich zo goed aan dat ze nu zelfs door de stadswacht moeten worden afgesneden!

Bij aankomst zie je de stad al liggen aan de andere kant van het meer.

mantua-mantova-culturele-hoofdstad-620x330
Foto van il Giornale 

Mantova staat vol met prachtige kunstwerken en gebouwen die in opdracht van de invloedrijke familie Gonzaga zijn uitgevoerd. Het meesterwerk van Mantova is de Palazzo Ducale op het centrale plein, Piazza Sordello. Het paleis is 34.000 vierkante meter groot en bestaat uit 535 kamers, een kerk, verschillende binnenplaatsen en tuinen.

De Palazzo Ducale is nu een museum, je vindt er onder andere schilderijen van Rubens en schitterende wandtapijten. In het aangelegen kasteel San Giorgio, wat bij het complex hoort, vind je de Camera degli Sposi, de bruidskamer. Deze kamer, officieel de Camera Picta genoemd is geschilderd door Andrea Mantenga.

Naast het plein Sordello heeft Mantova nog een schitterend plein, Piazza delle Erbe. Aan dit plein bevindt zich de Basiliek Sant’Andrea en de Rotonda van San Lorenzo. De basiliek is een meesterwerk uit de renaissance terwijl de Rotonda di San Lorenzo een ronde Romaanse kerk is.  

Piazza delle Erbe is een erg gezellig en druk plein en hier kan je verschillende restaurantjes vinden waar je een van de typische Mantovese gerechten kunt proeven zoals de Tortelli di Zucca (pompoenravioli), torta sbrisolona (kruimelkoek) of torta elvezia (schuimtaart).

Mantova ligt vlakbij Verona en het Gardameer en is daarmee de perfecte stad voor een uitstapje, ook is Mantova makkelijk te bereiken vanaf Milaan met zowel de trein als auto! Er gaat een directe trein vanaf het centraal station in Milaan naar Mantova, de trein doet er 1 uur en 50 minuten over. 

Bekijk ook:

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: