Op een uurtje rijden van Milaan ligt het Ortameer. Het Ortameer is het onbekende zusje van het grotere Lago Maggiore meer. Ondanks de schoonheid van dit meer is het niet heel bekend onder de Nederlandse toersiten. Het meer is ook een stuk kleiner dan het Comomeer of het Lago Maggiore, slechts 14 km lang en 2 km breed. Desalniettemin heeft dit meer een enorme uitstraling en is het zeker een bezoek waard.

DSC_1943

Aan het meer ligt het dorpje Orta San Giulio. Dit dorpje behoort tot de mooiste dorpen van Italië. Je vind hier nog een mooi middeleeuws centrum. Er is hier ook genoeg te doen, zo struin je door de kleine steegjes, doe je inkopen in een van de vele boetiekjes en snuif je cultuur op in de kunstgalerieën.

Vanaf de hoofdstraat zie je links al de oever van het meer liggen en heb je een prachtig uitzicht. Uiteindelijk kom je uit op de Piazza Motta, het centrale dorpsplein van Orta. Dit plein zit vol met restaurants en cafés waar je heerlijk op een terrasje kan zitten.

Vanaf de Piazza Motta kan je de boot nemen naar het eiland San Giulio dat op 400 meter van de oever ligt. In een paar minuten vaar je al naar het eilandje. Als je de centrale weg volgt, loop je het hele eilandje rond. Aan de kant van de oever zijn kleine nauwe steegjes die naar de waterkant voeren en waar je even tot rust kan komen of wat kan zwemmen. Op het eilandje bevindt zich ook de basiliek van San Giulio. Hier vind je nog oude en goed bewaard gebleven fresco’s uit 1300.

DSC_1867

Het meer van Orta biedt ook veel zandstrandjes waar je in de zomer kan genieten van een van Europa’s schoonste meren. Verder kan je rond het meer ook erg goed wandelen.

Lago d’Orta is makkelijk te bereiken vanaf Milaan met de auto. Vanaf de parkeergelegenheid die wat hoger is gelegen loop je via het voetgangerspand makkelijk naar het centrum.

Vanaf Milaan gaat er ook een trein naar Orta San Giulio, maar je moet wel overstappen op Novara.  

De boot vanaf Orta naar Isola San Giulio kost €3,20 voor een retourtje met de ‘OV’ boot. Er zijn ook andere aanbieders die €4,50 vragen voor een retourtje.

DSC_0070

DSC_0071

%d bloggers liken dit: