Wie bij Milaan denkt aan een grijze stad met alleen maar gebouwen heeft het mis! Milaan is namelijk rijk aan groen! En verslaat zelfs Rome met haar mooie parken op het gebied van aantal vierkante meters groen per stadsinwoners!

Het leuke aan Milaan is dat ondanks dat het inwonersaantal groeit, ze druk bezig is om de ruimte die er is in de stad te optimaliseren met zogenoemde groen projecten. Een fantastisch voorbeeld is de nieuwe wijk Porta Nuova. Hier zijn er verschillenden projecten bezig die de ruimte optimaliseren en het platteland met alle voordelen naar de stad toebrengt. Denk maar aan het nieuwe appartementencomplex Bosco Verticale, een gebouw vol met bomen. Binnenkort opent hier een moderne botanische tuin, het project dat de Bibliotheek van de bomen wordt genoemd zal in de zomer 2017 klaar moeten staan. 

 

Parco Sempione
Piazza Castello

Het Park van Sempione is een mooi groot stadspark midden in het centrum van Milaan op loopafstand van de Duomo. Het ligt tussen het Castello Sforzesco en de Arco della Pace. Parco Sempione werd aan het einde van de 19e eeuw aangelegd.  Er zijn verschillende barretjes in het park waar je wat kan drinken! Geniet van een heerlijke spritz op het terras of een lekkere cappuccino!

In het park ligt een neoclassicistisch stadion, de Arena Civica genaamd. Deze arena is een tijd lang de thuisbasis van de Milanese voetbalclubs AC Milan en Internazionale. Hier speelde zij hun thuiswedstrijden. Nu wordt de arena voornamelijk gebruikt voor atletiektoernooien en rugbywedstrijden.

dsc_1005

 

 

Giardini Pubblici Indro Montanelli
Corso di Porta Venezia, toegang gratis

Tussen Corso Venezia, Via Palestro en Via Manin werd tussen 1783 en 1786 door de Oostenrijkse regering dit park aangelegd. Dit stadspark is in 2002 vernoemd naar Indro Montanelli een Italiaanse journalist en schrijver.. Indro Montanelli wordt gezien als een van Italië’s grootste journalisten uit de twintigste eeuw.

In het park bevinden zich culturele erfgoederen van grote waarden, zoals het Palesi Dugnani, het ‘Museo Civico di Storia Naturale (natuurhistorisch museum van Milaan) en een planetarium. Het park is de ideale plek voor een lange wandeling, om te picknicken of om hard te lopen. Elk jaar tijdens kerstmis wordt hier een kerstmarkt georganiseerd met een schaatsbaan!  In het park worden ook vaak concerten georganiseerd en treden er, vaak gratis, bekende Italiaanse artiesten op! Ook zijn er verschillende barretje in het park waar je wat kan eten of kan genieten van een Italiaanse espresso.

 

 

De Botanische Tuin van Brera
Via Brera 28, gratis entree

De Orto Botanico di Brera bevindt zich in een voormalig paleis in de wijk Brera. In dit paleis bevindt zich zowel de beroemde Pinacoteca met schitterende collecties van klassieke en moderne kunstwerken van onder andere Rafael, Bramante en Caravaggio, en de Kunstacademie. Loop door de gangen van de universiteit en je komt uiteindelijk uit bij de Botanische Tuin.

2016-06-06-milaan-003

De Botanische tuin werd  in 1777 gesticht door Maria Theresa uit Oostenrijk die van de voormalige tuin gerund door Jezuïeten een educatieve en wetenschappelijke botanische tuin aanlegde voor de medische studenten en apotheek van de tijd. In de tuin werden medische planten verwassen en via de apotheek verspreid onder de bevolking van Milaan.

Nu kun je hier heerlijk ontspannen en tussen de gewassen door wandelen. Je bevind je hier in een oase van rust. Maak kennis met de verschillenden plantsoorten, bloemen en bomen. Er is een interessante collectie van medicinale planten.

2016-06-06-milaan-002

%d bloggers liken dit: