Pavia is een prachtige stad vlakbij Milaan en heeft een grote rijkdom aan historische en culturele bezienswaardigheden. Pavia werd meer dan tweeduizend jaar geleden aan de oever van de rivier Ticino gesticht en is ook de stad waar Karel de Grote tot keizer werd gekroond. Pavia heeft een rijke geschiedenis en is nog steeds een welvarende stad.

2016-06-08-pavia-005

Pavia heeft een Romeinse oorsprong en dat merk je al aan de structuur van het centrum. de straten lopen loodrecht op elkaar. De stad is gemaakt uit rode steen en dit maakt de stad erg kleurrijk en vrolijk. Pavia is een echte universiteitsstad, de universiteit is een van de oudste in Italië. Dankzij de universiteit is Pavia een erg levendige stad met veel studenten. De universiteit is in een neoklassiek gebouw gevestigd. Als je hier langskomt ga dan zeker even binnenkijken op de binnenplaats. Verschillende faculteitsgebouwen zijn door het centrum verspreid. 

Onder de vele bezienswaardigheden valt ook de dom van Pavia. Deze werd gebouwd in 1488 door twee architecten. In een latere fase was zelfs Bramante bij de bouw betrokken. De bouw nam veel tijd in beslag, in de 16e eeuw was die nog steeds niet klaar. De gevel en de hoge koepel werden pas in de 19e eeuw voltooid.

Andere bezienswaardigheden zijn:

de San Michele kerk is een romaans bouwwerk. De kerk moest na de aardbeving in de 12e eeuw volledig herbouwd worden. Bijzonder is de goudkleurige façade die over drie verticale zones is verdeeld.

De Collegio Borromeo, gesticht door Carolus Borromeus is een 16e eeuws bouwwerk met een prachtige binnenplaats.

Iets buiten het historisch centrum ligt het kasteel van Visconteo dat in 1360 werd gebouwd in opdracht van Galeazzo II Visconti. Gemaakt uit bakstenen met prachtige hoektorens, rijen gotische tweeling vensters en kantelen maken dit kasteel zo bijzonder. Het was van oorsprong een vierkant bouwwerk maar later werd de noordelijke vleugel  dusdanig beschadigd dat deze gesloopt moest worden. In het kasteel bevindt zich de Pinacoteca Malaspina en het Historisch museum. Hier vind je schilderijen uit de 12e tot en met de 17e eeuw. Het historisch museum bevat een archeologische afdeling met collectes uit de Romeinse tijd.

De basiliek van San Pietro in Ciel d’Ora is net als de San Michele kerk een voorbeeld van de romaanse architectuur in Pavia. Ciel d’Ora betekent Gouden Hemel en de kerk heeft de naam te danken aan een schildering die de apsis van een oudere kerk siert. In de kerk ligt het lichaam van de kerkvader Augustinus. De stoffelijke resten van Augustinus kwamen in de 8ste eeuw vanuit Noord-Afrika, via Sardinië in Pavia terecht.

Iets buiten Pavia ligt de Certosa di Pavia. Dit prachtige klooster, beroemd om zijn voorgevel van marmer werd gemaakt in opdracht van Gian Galeazzo Visconti in de 14e en 15e eeuw. De Visconti is een adellijke familie die van 1277 tot 1477 Milaan regeerde. 

2016-06-07-pavia-049

Vanaf  Milaan gaan er verschillende treinen rechtstreeks naar Pavia. Vanaf het Centraal Station gaat er twee keer in het uur een trein. De reistijd bedraagt ongeveer 30 minuten. Een enkele reis kost €4. Kijk voor de actuele reisinformatie en vertrektijden op de website van Trenitalia.

Bekijk ook:

0 reacties

  1. […] De Navigli zijn erg sfeervol met vele leuke bars en restaurants. Hij strekt ook ver uit en je kunt er heerlijk over fietsen. Al snel rijd je de drukke stad uit en kom je langs kleine dorpjes en landschappen! Als je zin en energie hebt kun je zelfs helemaal tot aan Abbiategrasso of Pavia fietsen! Volg de Naviglio Grande als je richting Abbiategrasso wilt en de Naviglio Pavese als je richting Pavia wilt. […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: