Misschien gaat bij de naam Pirelli al een belletje rinkelen…. Je weet wel van die banden en misschien nog wel meer van die ‘sexy’ jaarkalender! De exclusieve Pirelli kalender wordt al sinds 1964 jaarlijks uitgebracht. De kalender wordt niet officieel verkocht maar verdeeld door Pirelli aan belangrijke klanten en beroemde mensen. Vaak staan topmodellen uitdagend of zelfs artistiek naakt in de kalender. Grote namen uit de fotografie wereld werkten al mee aan deze kalanders zoals Steve McCurry, Mario Testino en Annie Leibovits die de laatste versie fotografeerde.

Dit jaar kwam de kalender nog vol in het nieuws omdat voor het eerst de visie op de kalander volledig veranderde. Jarenlang bestond de kalender uit artistiek naakte en sexy poses van celebraties. Dit jaar heeft Pirelli gekozen voor succesvolle vrouwen van verschillende leeftijden en met verschillende achtergronden. Zo zagen we Serena Williams, Amy Schumer en Yoko Ono in de kalander.  

Ook in 2017 gaat Pirelli voor dezelfde route. Dit keer zullen we voornamelijk actrices zien zoals Uma Thurman, Nicole Kidman, Kate Winslet en Julianne Moore. Ik ben nu al benieuwd!!!

Maar goed, nu terug naar de Pirelli toren! In 1953 werd begonnen met de bouw en uiteindelijk werd de toren afgerond in 1960. Deze 127 meter hoge toren is het symbool voor het ‘razionalismo italiano’ en wordt gezien als een van de belangrijkste voorbeelden van de hedendaagse architectuur. Architect Giò Ponti en ingenieur Pier Luigi Nervi hadden de leiding in dit project. Het gebouw was oorspronkelijk het hoofdkantoor van Pirelli maar tegenwoordig is het een van de kantoren van de regio Lombardije.

De toren was het eerste gebouw in Milaan dat hoger dan de Dom was. Dit was toentertijd een groot probleem voor Milaan,  er bestond namelijk een regel dat geen enkel gebouw de Madonna van de Duomo mocht bereiken. Deze regel was zelfs opgenomen in de gemeentelijke voorschriften in de jaren 30.  Aangezien de Pirelli toren deze regel verbrak werd er een kleinere kopie van de Madonna boven op de toren geplaatst. Door de lengte van 127 meter kreeg de Pirelli toren in milaan de bijnaam Pirellone wat grote Pirelli betekend.

dsc_0785

De toren kwam in 2002 in het nieuws toen een klein sportvliegtuig tegen de toren aanvloog en er aan de andere kant weer uitkwam! Er vielen meerdere doden en gewonden. Oorspronkelijk dacht men aan een aanslag, zo kort na de aanslagen op de World Trade Centre, maar het bleek om een ongeluk te gaan.

Het is voornamelijk de slanke vorm die deze toren zo bijzonder maakt. Door de technische kennis van ingenieur Nervi was het mogelijk om de toren te bouwen met een smalle basis die wordt ondersteund door betonnen pijlers die versmallen naar de top.

De toren is een tijdje het hoogste gebouw ter wereld van gewapend beton geweest! Tegenwoordig is het gebouw niet eens het hoogste gebouw van Milaan, maar naar mijn mening wel de meest elegantste wolkenkrabber in de stad!  

Bezoeken:

Wil je de Pirelli toren ook bezoeken? Dat kan! Aangezien het gebouw nu dient als ‘Regiohuis’, kun je alleen de 26ste verdieping bezoeken waar vaak foto-exposities worden georganiseerd en de 31ste, de hoogste verdieping waar je een fantastisch uitzicht hebt over de stad. Helaas is de toren niet het gehele jaar door geopend en is het belangrijk je van te voren goed te informeren naar de openingstijden en open dagen.

De huidige expositie ‘l’età del grattacielo’ duurt nog tot november en kan worden bezocht van maandag tot vrijdag tussen 09.30  en 12.30 en 14.30 – 16.30. Je moet wel reserveren, dat kan via deze site: www.consiglio.regiona.lombardia.it

Klink op ‘prenota’ (reseveren) onder het onderschrift “XXI Esposizione Internazionale della Triennale di Milano al grattacielo Pirelli la mostra: “Le età del Grattacielo. Il “Pirelli” a sessant’anni dalla posa della prima pietra”.

Of reserveer telefonisch +39 02674 82470, +39 02674 82635

dsc_0753

dsc_0738

dsc_0812

dsc_0818

Bekijk ook:

2 reacties

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: