Het nieuwe Milaan dat de wolken krabt.

Iedere stad heeft wel zo’n wijk, waar 10 jaar geleden nog niemand kwam en niks was, maar waar het nu bruist van het leven. Porta Nuova is zo’n wijk. Wat begon in 2009 met een ambitieus project dat de aangrenzende wijken Garibaldi, Isola en Varesine een nieuwe leven zou moeten inblazen is nu anno 2016 een feit. Porta Nuova is de nieuwste hotspot van Milaan, de plek om gezien te worden. Veel grote kantoren zijn hier gevestigd, hippe winkels en prachtige architectonische gebouwen zoals de Torre Unicredit (Italië’s hoogste gebouw met 231 meter) en de Bosco Verticale. De Torre Unicredit is het nieuwe hoofdkantoor van de grootste bank van Italië en vormt het centrum van Porta Nuova. Het gebouw ligt aan de Piazza Galileo Galilei en is de hotspot van de wijk. Aan dit plein zijn veel winkels gevestigd zoals Nike, Sephora maar ook boekenwinkel Feltrinelli. Bij deze boekenwinkel kan je genieten van een drankje of kopje koffie.

 

Torre Unicredit

DSC_0164

De Feltrinelli bookshop

DSC_0173

Het meest interessante gebouw is zonder meer de ‘Bosco Verticale’ oftewel het verticale bos. Deze wolkenkrabber die zoals de naam het zegt op een bos lijkt, bestaat uit bomen en appartementen en heeft zelfs de International Highrise Award gewonnen in 2014.

De Bosco Verticale bestaat uit twee woonblokken met bijna duizend bomen erop.  Deze bomen hebben drie functies: de lucht zuiveren, het stadsgeluid dempen en de temperatuur in de appartementen regelen. Alle bomen zijn geselecteerd door agronomen. Naast de ‘altijd’ groene planten zijn er ook bladverliezen bomen, waardoor de torens in de verschillende seizoenen van kleuren verandert. Er zijn beuken, eiken, esdoorns, varens, acacia’s en klimop. Het ‘bos’ heeft een totaal operavlakte van 20.000 vierkante meter!

 

 

DSC_0181

DSC_0240

%d bloggers liken dit: