Milaan is een zeer vlakke stad en je zou dus zeggen een zeer geschikte stad om in te fietsen. Dat is ook zeker waar maar helaas kent Milaan nog niet een echte fietscultuur zoals we die in Nederland kennen. Wel zie je dat de stad steeds meer investeert in fietspaden. Steeds vaker kom je fietsers tegen en zie je fietsen geparkeerd staan. Je hoeft geen waaghals te zijn om in Milaan te gaan fietsen, jongeren, moeders met kinderen en studenten gingen je al voor!

Door de vrij milde winters (het sneeuwt niet vaak in Milaan en temperaturen zijn vaak zo rond de 7-10 graden), kan je in Milaan het gehele jaar door goed fietsen. Alleen in de zomer kunnen de temperaturen vaak heel hoog oplopen en kan het fietsen wat minder prettig zijn….

Waar kan ik een fiets huren

Je kan een fiets huren bij verschillende fietswinkels zoals Rossginoli in de wijk Brera, Corso Garibaldi 71. Je betaalt 10 euro voor een dag en krijgt een mooie fiets mee, wel moet je 100 euro aan borg achterlaten en voor 19.00 uur terug zijn om de fiets weer in te leveren.

Je kunt ook een fiets huren bij AWS, vanaf €12 per dag. De AWS winkel bevindt zich in Via Ponte Severo 23, vlak bij het centraal station. De winkel is geopend van maandag tot zaterdag van 09:00 – 13:00 en van 15:00 – 19.00.

Milaan heeft ook een bikesharing dienst opgezet, BikeMi genaamd. Door de hele stad vind je fietspunten waar je een fiets kan ophalen. Het is makkelijk, praktisch en snel! Het is niet opgezet als een simpele fietshuur maar als een echt vervoersmiddel voor korte afstanden. Je kan de fiets daarom voor maximaal 2 uur gebruiken, daarna moet je hem weer in een van de fietspunten terug zetten, en kan je weer een nieuwe fiets pakken. Zo fiets je bijvoorbeeld van het dichtstbijzijnde punt bij je slaapplek naar de Dom, en vanaf de Duomo na een koffie en een wandeling weer met een andere fiets richtig het park.  

Het is ook mogelijk om een fiets te huren per dag.

dsc_0290

 

Hoe werkt het?

Je moet je registreren en een abonnement aanschaffen, deze zijn jaarlijks, wekelijks of dagelijks. je kan je registreren via de website, de app, of op een van de ATM (OV) punten bij de metrostations.

Bij en dag en week abonnement, krijg je een user code via email of sms, met deze code kan je meteen een fiets huren. Ga naar een van de BikeMi punten, (er zijn zowel normale als elektrische fietsen, en sinds kort ook kinderfietsjes!), plaats je kaart in een van de machines en voer je code en paswoord in. Je krijgt dan een fiets aangewezen haal hem van het slot en je kan fietsen!

 

Wat kost het?

Inschrijving voor een jaar €36
Inschrijving voor een week €9
Inschrijving voor een dag €4,50

Daarna zijn de kosten:

bikemi

Afbeelding van BikeMi website

Hieronder kun je zien hoeveel BikeMi punten Milaan rijk is, de punten zijn aangegeven met een groen vlaggetje.

map-bikemi

Bron afbeelding: BikeMi website

Via deze link kun je alle stations beter bekijken en kun je live zien welke stations nog een fiets hebben staan.

Wil je meer informatie over de BikeMi service, klink dan  hier

dsc_0296

%d bloggers liken dit: