Met de auto naar Milaan? Welke route is het beste en snelste en waar moet je rekening mee houden? Dit zijn allemaal vragen die ik hieronder zal beantwoorden.

De reistijd van Nederland naar Italië met de auto is goed te doen: vanuit Utrecht is het ongeveer 1.022 kilometer rijden naar Milaan en de reistijd bedraag ongeveer 11 uur, pauzes niet meegerekend. Met de auto op vakantie gaan heeft zo zijn voordelen, je bent flexibeler en je kan de mooie plekken in de omgeving van Milaan bezoeken. Ook hoef je je koffer niet precies af te wegen en is reizen met de auto een goedkope optie wanneer je met een grote groep of familie reist.

Hieronder vind je informatie over:

  • Autoroutes naar Milaan;
  • Tolwegen in Italië;
  • Verkeersregels in Italië;
  • Autorijden in Italië;
  • Autorijden in Milaan;
  • Snelheidslimieten in Italië.

Voor parkeren in Milaan, klik hier

Autoroutes naar Milaan

Milaan ligt op ongeveer 1.022 kilometer van Utrecht. De gehele route is gemakkelijk te rijden. Er zijn verschillende routes die je kan nemen:

Route 1
Door Duitsland en Zwitserland naar Milaan (via A61 en A2)

1022 km, 11 h 14 min, in circa €127,09

route-1

Route 2
Door Duitsland en Oostenrijk naar Milaan (via A61 en A13)
1126 km, 12 h 12 min, in circa €143,72

route-1

Route 3
Door Frankrijk naar Milaan (via A4 en A3)

1046 km, 12 h 03 min, in circa €136,98

route-2

De prijzen zijn een indicatie (Michelin) en zijn inclusief tolwegen en benzine. Wanneer je via Zwitserland gaat moet je eerst een Vignet aanschaffen. Deze kan je bij de ANWB kopen. Een Vignet is 1 jaar geldig en kost €41,45.

Route nummer 1 door Duitsland en Zwitserland vind ik zelf de beste route en wordt ook door Michelin  aanbevolenals als beste route naar Milaan.

Tolwegen 

Voor het gebruik van de Italiaanse snelwegen moet je tol betalen. Dit kan zowel contant als met credit card. Wanneer je bij het loket aankomt zul je zien dat er drie opties zijn. Bedenk al van te voren of je contant of met credit card wil betalen en ga gelijk in de goede rij staan. Telepass is voor mensen die in het bezit zijn van een elektronische kaart waarmee je direct door kunt rijden. Het geld wordt automatisch afgeschreven van de bank rekening. Dit is niet voor toeristen.

snelweg

Stippel de route van tevoren uit

Stippel en bestudeer de gewenste route van tevoren. Bekijk ook of je het liefst met of zonder tolwegen rijdt, dit kan een hoop geld besparen, maar aan de andere kant verlies je ook veel tijd. Wil je liever niet in één keer doorrijden, bekijk dan eventuele overnachtingen in een camping of hotel die op de route liggen.

Verkeersregels in Italië

Verkeersregels in Italië zijn grotendeels gelijk aan Nederland en de andere EU-landen. Maar zoals altijd zijn er ook een aantal afwijkende verkeersregels. Zo is het verboden om tijdens het rijden een hoofdtelefoon te gebruiken. Gebruik van een headset met één ‘oortje’ is wel toegestaan. En het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille. Voor bestuurders die minder dan drie jaar een rijbewijs hebben, geldt een absoluut alcoholverbod. Ga voor alle regels naar de ANWB website.

Autorijden in Italië 

Om luchtvervuiling tegen te gaan hebben veel Italiaanse steden en sommige regio’s een milieuzone ingesteld, de zogenaamde ‘Zona a Traffico Limitato’ (ZTL).  In de meeste steden heeft deze zone betrekking op het centrum en de historische binnenstad. De regels zijn vrij complex  en boetes kunnen hoog zijn. Als je niet per se met de auto naar de binnenstad moet kun je dit beter laten en het OV gebruiken.

Deze zones zijn duidelijk aangegeven, vaak d.m.v. een wit bord met een rode cirkel en het opschrift ‘zona traffico limitato’. Maar aangezien het verkeer in Italië vaak erg hectisch is met alle scooters en motoren kan het zijn dat het opletten op verkeersborden er bij inschiet. Op sommige tijden en dagen kan het zijn dat de ZTL zone is opgeheven, dat betekent dat je dan wel het historisch centrum in mag rijden. Staan er bijvoorbeeld twee kleine hamertjes dan betekent dit, dat de regel niet geldt op zon- en feestdagen. Zaterdag wordt in Italië beschouwd als werkdag.

Autorijden in Milaan

Het gehele historisch centrum is bijvoorbeeld een ZTL-zone. ZTL staat voor Zona Traffico Limitato, niet alle auto’s mogen hier zomaar in rijden. Deze zones zijn er om luchtvervuiling tegen te gaan.  In de meeste steden heeft deze zone betrekking op het centrum en de historische binnenstad. De regels zijn vrij complex  en boetes kunnen hoog oplopen. Deze ZTL-zones zijn duidelijk aangegeven, vaak d.m.v. een wit bord met een rode cirkel en het opschrift ‘zona traffico limitato’. Maar aangezien het verkeer in Italië vaak erg hectisch is met alle scooters en motoren kan het zijn dat het opletten op verkeersborden er bij inschiet.

Als je niet per se met de auto naar de binnenstad moet kun je dit beter laten en het OV gebruiken. Wil je toch met naar de binnenstad van Milaan? Lees dan hieronder welke regels er gelden.

Welke regels gelden voor autorijden in Milaan?

In Milaan heb je sinds Februari twee milieuzones. De Area B en de Area C.

Area B

Sinds februari 2019 is de mileuzone in Milaan vergroot en mogen de meest vervuilde auto’s (euro 0 benzine, euro 0,1,2,3 diesel) niet meer Milaan in van maandag tot vrijdag tussen 07.30 tot 19.30. In het weekend en op feestdagen geld dit verbod niet.
Het gebied is super uitgebreid en geldt voor heel Milaan. Zie hier voor de interactieve map van de controle palen die de auto’s in de gaten houden.

Area C

De historische binnenstad van Milaan is van maandag t/m vrijdag tussen 7:30 en 19:30 uur alleen toegankelijk voor voertuigen met een toegangskaart.  Tijdens deze uren moet voor de zogenoemde Area C (ZTL-zone) een toegangskaart van €5 worden aangeschaft. De kaart is één dag geldig. Meerdaagse kaarten zijn voor €30 en €60 te koop. Het is belangrijk dat je eerst of je auto wel in de binnenstad mag rijden, zo zijn euro 0 auto’s helemaal niet toegestaan en ook euro 0, 1, 2 en 3 auto’s langer dan 7,5 meter niet toegestaan.

Hieronder kun je de toegangswegen zien voor de binnenstad van Milaan. Dit wordt ook wel de Cerchia dei Bastioni genoemd. Blauw zijn de toegangspoorten voor personenauto’s terwijl rood alleen voor de bussen en taxi’s zijn.

dsLabel

Waar kan ik zo’n vignet kopen?

Je kan de vignets voor de AreaC online kopen, bij een parkeergarage, een tabaccheria of kiosk kopen. Deze kaart moet je dan activeren door middel van het sturen van een smsje met je kentekenplaat nummer. Dat moet je nog dezelfde dag doen, maar uiterlijk voor middernacht de dag erna. Op de officiële website van de Gemeente vind je nog meer informatie in het Engels. Hier kun je ook de kaart online al aanschaffen.

De zones zijn over het algemeen wel toegankelijk voor vergunninghouders, gehandicapten en hotelgasten. Check voor de zekerheid eerst even met het hotel vaak staat dit aangegeven op de website. Bij het hotel moet je bij het inchecken je kenteken doorgeven zodat de receptie dit door kan geven aan de gemeentelijke politie.

Je moet in Milaan dus goed oppassen want zodra je in een van deze zones binnen gaat wordt je kenteken geregistreerd en kun je een flinke boete thuis verwachten. Let ook op waar je rijdt in het centrum, zo mag je niet op de  rijbanen van de taxi en bus rijden. Hier wordt streng op gecontroleerd.

Snelheidslimieten in Italië

Over het algemeen gelden volgende maximale snelheidslimieten gelden in Italië:

limitiet
Bron: ANWB

%d bloggers liken dit: