Het openbaar vervoer is in Milaan goed geregeld. Het is efficiënt en goedkoop. Elke locatie in de stad is makkelijk te bereiken. Ook de vliegvelden van Milaan zijn goed met het openbaar vervoer te bereiken.

Als je wilt weten hoe je het makkelijkst van A naar B komt, gebruik dan de routeplanner Giromilano van de OV-maatschappij ATM: Giromilano of Google Maps.

Metro in Milaan

Milaan heeft een groot en zeer goed metronetwerk. Zo zijn er in totaal 4 metro lijnen, de gele, rode, groene en de recente paarse lijn.

  1. Lijn MM1, de Linea Rossa (rode metrolijn) gaat van Sesto FS naar Rho Fiera/Bisceglie en wordt aangeduid met rode borden.
  2. Lijn MM2, de Linea Verde (groene metrolijn) gaat van Assago/Abbiategrasso naar Cologno Nord/Gessate en wordt aangeduid met groene borden.
  3. Lijn MM3, de Linea Gialla (gele metrolijn) gaat van Comasina naar San Donato en is te herkennen aan de gele borden.
  4. Lijn MM4, de Linea Viola (paarse metrolijn) gaat van Bignami naar het San Siro Stadionis te herkennen aan de paarse borden.

rete_metrop_atm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron afbeelding: ATM website

Deze vier lijnen verbinden een groot deel van de stad met verschillende wijken en buitenwijken. Binnen 30 minuten kan je van het ene uiterste naar het andere uiterste rijden. Ook zijn de overstap verbinden zeer goed geregeld en kun je makkelijk van de ene naar de andere metrolijn overstappen. De metroplan is erg overzichtelijk en kost daarmee weinig moeite om de kaart te lezen. De metro is daarmee een van de beste manieren om je in Milaan te bewegen. De meest centrale lijn is de rode en de gele lijn. De Rode verbindt de meest centrale bezienswaardigheden zoals de Duomo en het Sforzesco Kasteel, en de gele de Duomo met het centraal station.

De metro is erg efficiënt en rijdt de gehele dag met een hoge frequentie. Tijdens de spits vertrekt de metro om de 4 minuten. De eerste metro vertrekt om 06:00 vanaf het eerste station en de laatste metro vertrekt om 00:30 vanaf het laatste station.

Trams en bussen in Milaan

Milaan heeft een van de meest uitgebreide tramnetwerken van Europa, met wel 18 tramlijnen. Ze rijden ook op plekken die niet bereikbaar zijn met de metro of de bus. De trams rijden in Milaan sinds 1881. Milaan heeft nog oude trams die zijn opgeknapt en die nu zowel toeristen als Milanesi door de stad vervoeren. Neem eens een ritje in een van de antieke trams en laat je zo door de stad voeren zoals tram nummer 1 die je meeneemt langs de vele highlights van de stad! Let op, trams en bussen stoppen vaak alleen bij haltes als er iemand in of uit moet stappen. Druk dus op een knop of trek aan een touw om aan te geven dat je wilt uitstappen. Let er bij het uitstappen op dat er soms een weg is met auto’s tussen de tramrails en de stoep.

Om de buitenwijken van Milaan te bereiken, ben je vaak aangewezen op een van de 100 buslijnen of metro. Elk buslijn heeft een eigen nummer. De oranje bussen rijden ongeveer van 05.00 uur in de ochtend tot 01.00 uur ‘s nachts, maar vooral in het weekend zijn er ook bussen die langer doorrijden. Een bushalte is meestal niet meer dan een metalen paal met een klein bordje waar de buslijnen op vermeld staan. Als je wilt dat de bus stopt, zwaai je even met je hand naar de buschauffeur.

 

Nachtbussen in Milaan

De reguliere dienstregeling van het openbaar vervoer rijdt tot en met middernacht (laatste metro vertrekt om 00:30 en trams rond 01:00). Gelukkig betekent dit niet dat je na een avondje stappen dan ook meteen op een dure taxi bent aangewezen. Tussen 00:30 en 06:00 rijden er frequente nachtbussen die dezelfde route en haltes van de vier metrolijnen nemen.

Waar kaartje kopen?

Zoals in veel steden kun je in Milaan met één kaartje gebruikmaken van het hele openbaar vervoer. Het vervoersbedrijf heet ATM (Azienda Trasporti Milanesi). Kaartjes voor het OV koop je op de stations in de daarvoor bestemde kaartjesautomaten. Ook kan je kaartjes kopen bij de verschillende kiosks die je in het centrum tegenkomt of in een tabaccheria (tabakswinkel). Met elk kaartje kun je zowel met de metro, bus als tram reizen. In totaal zijn er 2200 verkooppunten. Vergeet niet dat je voor het instappen altijd moet ‘inchecken’ en je kaartje bij een poortje geldig moet maken.

Met een standaardkaartje (biglietto urbano) voor €2,- en dit kaartje is geldig voor 90 minuten vanaf het moment dat je het kaartje afstempelt. Vergeet dus niet als je een tram neemt, het kaartje eerst af te stempelen (dit kan in de bus of tram), anders is die niet geldig. Gooi je kaartje ook niet weg, want sinds kort moet je zowel om de metro in als uit te komen je kaartje door de poortjes halen.

Naast het standaardkaartje zijn er ook dagkaarten te koop. De dagkaart (biglietto giornaliero) kost €7 en is 24 uur geldig vanaf het moment van afstempelen. Neem dit kaartje als je van plan bent om meer dan drie keer op verschillende tijden met het OV te gaan.

Blijf je meerdere dagen, neem dan het driedagen kaartje voor €12. Er zijn ook 10 rittenkaarten te koop voor €18 of een maandabonnement voor €39 (studenten en senioren krijgen flinke korting op abbonamenten).

Let op: kinderen tot 14 jaar reizen gratis mee met een volwassen met geldig vervoersbewijs.

Voor informatie over alle tarieven en het hele vervoersnetwerk kun je kijken op de officiële website van ATM: www.atm.it

Tip

Downlod de app MuoviMI, hier kun je de complete dienstregeling en alle routes en haltes vinden voor het reizen met de metro, de tram en de bus in Milaan.

%d bloggers liken dit: