Vliegen is bij uitstek de snelste manier om vanuit Nederland in Milaan te komen. De vliegreis duurt ongeveer 1 uur en 20 minuten vanaf Amsterdam Schiphol. Veel sneller dan met de auto, die er ongeveer 10 uur over doet. Van Utrecht naar Milaan is precies 1042 kilometer.

Milaan kent drie luchthavens:

  • Milaan Linate
  • Milaan Malpensa
  • Bergamo-Orio al Serio

 

Vervoer van Milaan Linate naar het centrum

Milaan Linate Airport is het dichtstbijzijnde vliegveld en ligt tegen de rand van de stad aan. Je kan hier makkelijk, snel en goedkoop naar toe. Linate is ook thuishaven van KLM en Alitalia. Er gaat een directe lijnbus n.73 vanuit het centrum naar het vliegveld. De bus rijdt elke 10 minuten. Een kaartje kan je in de bus kopen en kost €2. Er zijn ook speciale shuttle bussen vanaf het centraal station, die kosten ietsje meer, €5. Naar mijn mening kan je het beste de lijnbus pakken, die is snel, efficiënt en zet je voor de deur af.

De bus vertrekt vanaf Piazza San Babila, heel dicht bij de Duomo, en stopt ook bij verschillende haltes in de stad, zoals Piazza Cinque Giornate.

Bus 73:
Piazza San Babila M1 – Linate
Eerste vertrektijd: 5:35 a.m.
Laatste vertrektijd: 12:35 a.m.
Elke 10 minuten
Kaartje: 2 euro, van te voren aanschaffen bij een loket (dit zijn de normale OV kaartjes die je ook kan gebruiken voor alle trams, bussen en metro’s in Milaan.
ATM www.atm.it

Air Bus shuttle:
Centraal Station –  Linate
Elke 30 minuten
Reisduur: 25 minuten
Kaartje: €5 in de bus aanschaffen.
ATM www.atm.it

Taxi: De taxi is een goed betaalbare optie vanaf deze luchthaven die slechts op 8 kilometer van de stad ligt. De rit naar uw hotel is waarschijnlijk maar 20 minuten en zal met een meter rond de 30 euro kosten. Taxi’s zijn volop aanwezig bij de luchthaven.

 

Vervoer van Milaan Malpensa (MXP) naar het centrum

Milaan Malpensa is eigenlijk het belangrijkste vliegveld van Milaan. Vanaf hier vertrekken de intercontinentale vluchten. Malpensa ligt ongeveer 50 km van de stad. Malpensa is onderverdeeld in twee terminals die zo’n 5 km van elkaar af liggen. Let dus goed op vanaf waar je vertrekt, ook met het kiezen van je vervoer naar en van het vliegveld.

Je kan op verschillende manieren naar Malpensa komen. Er is een speciale airport trein, de Malpensa Express, die je vanaf verschillende haltes in de stad kan nemen, zoals Centraal station, station Garibaldi en het meest centrale Cadorna station (vlak naast het kasteel en park). De trein is de snelste manier om naar het vliegveld te komen. Een kaartje kost €13 voor volwassen en 6,50 voor kinderen tussen 4-13 jaar. De treinreis duurt ongeveer 30 minuten. De trein stopt sinds kort in beide terminals (1&2). Er gaat ook een gratis shuttlebusje van terminal 1 naar 2, mocht je bij de verkeerde uitstappen of moeten overstappen. Deze vertrekt iedere 10 minuten en de reistijd bedraagt ongeveer 50 minuten.

Er rijden ook verschillende bussen naar het vliegveld. Deze zijn goedkoper dan de trein, 10 euro voor een enkeltje. De bussen vertrekken allemaal vanaf het Centraal Station, aan de linkerzijde (als je naar het stationsgebouw kijkt), aan de rechterzijde vertrekken de bussen naar het vliegveld van Bergamo. De bussen gaan zowel naar Terminal 1 als Terminal 2, let dus goed op waar je uitstapt! (Easyjet vertrekt altijd vanaf terminal 2).

Er zijn verschillende busmaatschappijen (MalpensaShuttleTerravisionAutostradale) die je naar het vliegveld kunnen brengen. Ik raad meestal aan om direct naar de bushalte te gaan en de bus te nemen die het eerst vertrekt. Kaartjes kan je zowel online, bij de ticketoffice of direct bij de bus zelf kopen.

Je kunt natuurlijk ook een taxi nemen maar deze zijn erg prijzig, zo betaal je al gauw €90 voor een enkele reis!

Taxi: Aangezien de luchthaven 50 kilometer van het stadscentrum ligt is een taxi een dure optie. Het vaste tarief voor een rit van 45 minuten is maar liefst 95 euro enkele reis.

 

Vervoer van Bergamo-Orio al Serio naar het centrum

Bergamo-Orio al Serio eigenlijk ligt dit vliegveld niet in Milaan maar in de stad Bergamo. Je kunt hier alleen komen met een shuttle bus of taxi, de shuttle bus kost 10 euro voor een enkeltje. De bussen vertrekken allemaal vanaf het Centraal Station, aan de rechterzijde (als je naar het stationsgebouw kijkt), aan de linkerzijde vertrekken de bussen naar het vliegveld Malpensa.

Er zijn verschillende busmaatschappijen (OrioshuttleTerravisionAutostradale) die je naar het vliegveld kunnen brengen. Ik raad meestal aan om direct naar de bushalte te gaan en de bus te nemen die het eerst vertrekt. Kaartjes kan je zowel online, bij de ticketoffice of direct bij de bus kopen.

Taxi: Een taxirit richting het centrum van Milaan duurt ongeveer een uur en kost minimaal 80 euro.

verrassend vliegvelden 1Afbeelding van GoogleMaps
%d bloggers liken dit: