Ravenna wordt vaak overgeslagen bij vakantiegangers in Italië. Dit is helemaal onterecht en haast onbegrijpelijk! Ik moet toegeven ook ik heb nooit eerder de neiging gehad om Ravenna te bezoeken en pas naar lange tijd in Italië besloot ik om Ravenna te bezoeken, aangetrokken door de mooie verhalen over de mozaïeken! Zonder al te hoge verwachtingen vertrokken we vanuit Milaan voor een lang weekend naar de plaatjes Mantova, Modena en Ravenna

De stad heeft ons zo ontzettend verrast. Naast de prachtige Byzantijnse mozaïeken is er nog veel meer te beleven! Het historisch stadje heeft namelijk alles, een gezellige stadscentrum, vriendelijke mensen, lekkere eten, de zee op een paar kilometer afstand en prachtige bezienswaardigheden! Ravenna verdiend daarom een plekje op iedereens bucketlist!

Ravenna is de hoofdstad van de provincie Emilia-Romagna en ligt 8 kilometer van de Adriatische kust. Ravenna is wereldberoemd door haar prachtige mozaïeken. Deze vroegchristelijke en Byzantijnse mozaïeken staan zelfs op de Werelderfgoedlijst van Unesco!

Ravenna was begin vijfde eeuw de hoofdstad van het West-Romeinse rijk.  Door de rol van Ravenna is de stad de West-Europese schatkamer geworden van de vroegchristelijke en Byzantijnse kunst. Het is met name dankzij Theodorik, koning van de Ostrogoten en Keizer Justinianus dat de stad zo rijk is aan prachtige gebouwen. Tot vandaag de dag zijn de Byzantijnse invloeden nog goed zichtbaar.

Er zijn in totaal acht monumenten die tot de Werelderfgoedlijst in Ravenna behoren:

  1. De basiliek van San Vitale
  2. Het mausoleum van Galla Placidia
  3. De basiliek van Sant’Apollinare Nuovo
  4. Het baptisterium van de Orthodoxen/van Neon
  5. De basiliek van Sant’Apollinare in Classe
  6. Het baptisterium van de Arianen
  7. Het mausoleum van Theodorik
  8. De kapel van Sant’Andrea
Er is een combikaart te koop voor €9,50 waarmee je de hierboven in vetgedrukte monumenten kunt bezoeken plus het Aartsbisschoppelijk Museum. Voor de andere monumenten zoals het Mausoleum van Theodorik moet je apart een kaartje kopen.

1. San Vitale kerk

We bezochten gelijk de bekendste kerk van Ravenna, de San Vitale basiliek, gebouwd in 526. Je zult je ogen uitkijken naar de prachtige mozaïek versieringen maar vergeet ook niet naar de vloer te kijken. Deze achthoekige kerk is een combinatie van Byzantijnse en Romeinse elementen en is een van de oudste christelijke kerken van Italië. Op de mozaïeken zie je Christus op bezoek bij de Byzantijnse keizer Justinianus en zijn vrouw Theodora. De kerk is gebouwd tussen 526 en 547 maar sommige elementen zijn pas later toegebracht. Zelfs Gustav Klimt liet zich door dit oogverblindend palet aan kleuren inspireren! 

dsc_0765

dsc_0731

2. Mausoleum van Galla Placidia

Dit mausoleum staat sinds 1996 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het mozaïek is oogverblindend mooi. Keizer Onorio die de hoofdstad van zijn rijk van Milaan naar Ravenna verplaatste, gaf de opdracht voor de bouw van dit mausoleum voor zijn zus Galla Placidia. Galla Placidia was niet alleen de zuster van keizer Onorio, ze was ook dochter, vrouw en zelfs moeder van diverse Romeinse keizers. Het Mausoleum draagt de keizerin haar naam, maar ze ligt hier niet begraven.

Het monument ligt in de achtertuin van de Basiliek San Vitale. Op het eerste gezicht lijkt het op een klein stenen bouwwerkje maar je zult versteld staan door de schoonheid van de mozaïeken als je eenmaal binnen bent. De wanden zijn prachtig versierd en het sterrenplafond is de kers op de taart! De mozaïeken behoren tot de oudste van de stad.

dsc_0774

3. Basiliek San Apollinare Nuovo

Deze kerk heeft een van de grootste mozaïek werken in de wereld. De muren zijn verdelen in drie delen. Het hoogste gedeelte beeld het leven van Christus uit terwijl het middelste gedeelte de verschillende profeten en heiligen afbeeld. Het laagste gedeelte beeld het paleis van Theodorik af.

dsc_0832

dsc_0823

dsc_0850

4. Het baptisterium van Neon

Dit achthoekige baptisterium wordt ook wel het Baptisterium van Neon genoemd. Het mozaïek in het plafond verbeeld Jezus die door Johannes de Doper wordt gedoopt af. Daaromheen bevinden zicht de twaalf apostelen.

5. Basiliek Sant’Apollinare in Classe

Deze basiliek ligt iets buiten Ravenna en is een van de belangrijkste monumenten in de Byzantijnse kunst. De Apsis is versierd met mozaïeken en ook vind je hier nog sarcofagen van aartsbisschoppen. Deze indrukwekkende basiliek werd gebouwd in opdracht van bisschop Ursicinus. De basiliek werd gebouwd naast een christelijk kerkhof en bovenop een heidens kerkhof. Verschillende grafstenen zijn gebruikt voor de bouw van de huidige basiliek! De Basiliek werd gewijd aan de Heilige Appolinaris, hij was ook de eerste bisschop van Ravenna.

6. Het baptisterium van de Arianen

Dit baptisterium werd rond 500 gebouwd in opdracht van Theodorik de Grote. Deze achthoekige doopkapel is de beroemdste door het plafond van mozaïek. De doop van Jezus door Johannes de Doper wordt afgebeeld op het plafond in mozaïek.

7. De kapel van Sant’Andrea

Deze doopkapel is een van de weinig overgebleven monumenten van het arianisme, een stroming binnen het christendom. De koepel is versierd met prachtige mozaïeken.

8. Mausoleum van Theodorik

Dit Mausoleum van Theodorik ligt net buiten Ravenna. Het werd gebouwd in 520 door koning Theodorik de Grote als zijn graftombe. Hij werd hier ook begraven na zijn dood in 526.

Andere bezienswaardigheden zijn de Dom en de tombe van Dante en het aartsbisschoppelijk museum. In dit museum dat achter de Dom ligt, in het voormalige aartsbisschoppelijk paleis vind je nog de werken uit de oude kathedraal en een mooie ivoren troon van  Maximianus!

cattura

Bekijk ook:

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: