Verrassendmilaan is weer terug van een zomerstop van bijna 3 weken. In de afgelopen drie weken heb ik een verre rondreis afgelegd naar het uiterste noorden van Schotland. Samen met mijn vriend zijn we van Milaan naar Schiphol gevlogen en hebben we de campervan van mijn ouders geleend. Vanuit Utrecht zijn we naar Duinkerken gereden en daar de ferry gepakt naar Dover waar onze reis eindelijk begon.

De witte kliffen van Dover, al te zien vanaf de boot.

 

Op de eerste dag hadden we al een kleine tegenvaller, een onderdeel in de motor was kapot en moest vervangen worden. Maar vind maar eens een garage die open is op zaterdagmiddag, niet dus. We moesten dus tot maandagochtend wachten. Gelukkig waren we ten Zuid-Westen van Londen en konden we nog even op bezoek bij mijn vriendin Leonore die al een paar jaar in Londen woont. Dinsdagmiddag, drie dagen later dan gepland konden we dan eindelijk doorrijden naar bestemming nummer 1, Fort William, in de highlands van Schotland.

 

Het Glenfinnan viaduct, je weet wel die van Harry Potter!

Van Fort William gingen we door naar het prachtige mystieke eiland Skye waar we twee nachten verbleven op een camping waar de wind nooit stopte. Hier beklommen we de Old Man of Storr, proefden we de enige whiskey gedistilleerd op het eiland van Skye en zagen we prachtige landschappen voorbij komen.

 

Eiland Skye

Old Man of Storr

 

De enige whiskey distilleerderij op het eiland van Skye, Talisker.

 

Prachtige landschappen bij de Fairy Pools.

 

North Coast 500 route

Het Eilean Donan kasteel net na de brug die het eiland Skye met het vaste land verbindt.

DSC_0406

 

Vanaf Skye reden we door naar Ullapool, een klein stadje aan zee die op de North Coast 500 Route ligt. Deze autoroute is pas sinds 2015 officieel open maar nu al een van de meest geliefde roadtrips ter wereld. En niet voor niets, het is werkelijk prachtig! De Schotse landschappen hebben iets magisch, ze veranderen zo snel en ze zijn zo uitgestrekt. Kilometers kan je rijden zonder iemand of iets tegen te komen. Puur natuur.

  

 

De mooiste en meest afgelegen stranden kom je tegen en overal waar je kijkt zie je schapen, koeien en als je gelukt hebt ook herten en bijzondere vogels.

Boven mij kun je een roedel herten zien!

Prachtige verlaten stranden aan de Noord-West kust van Schotland.

 

Uiteindelijk kwamen we aan in Gills Bay vanwaar we de boot namen naar de Orkney eilanden. Daar woont mijn beste vriendinnetje die ik al sinds mijn 2e ken! Het bezoek aan haar was de kers op de taart! De Orkney eilanden zijn qua natuur heel anders dan de rest van de highlands, meer landbouw en uitstrekte groene velden.

 

Orkney eiladen

Met de boot gingen we vanaf Gills Bay naar de Orkney eilanden.

DSC_0003

Helaas hebben we niet alle eilanden kunnen bezoeken en hebben we alleen Mainland, Hoy en Rousay gezien. Elk eiland is weer anders maar allemaal hebben ze gemeen dat er vele archeologische schatten te vinden zijn. Skara Brae en de Ring of Brodar zijn er een greep uit. Skara Brae is een neolithisch dorp wat door een grote storm is ontdekt. Hier woonden een boerenfamilie in verschillende huizen meer dan 5000 jaar geleden. De Ring of Brodgar doet denken aan Stonehenge, meerdere stenen staan hier in een kring, de Ring of Brodgar is zelfs ouder dan Stonehenge in Zuid-Engeland!

Ring of Brodgar

Skara Brae

 

De Orkney eilanden hebben prachtige natuur en ontzettend veel kliffen. 

 

Fietstocht op het eiland Rousay. Je kan het hele eiland rondfietsen, de totale afstand is 21 km. 

Een van de hoogtepunten van Orkney, de Old Man of Hoy op het eiland Hoy. Hier staat de hoogste klif en de hoogste stack van Groot-Brittannië! 

 

 

Vanuit de Orkney eilanden vervolgden we onze reis richting Inverness via het laatste stukje van de North Coast 500 Route. Met een tussenstop aan het kasteel Dunrobin en het Loch Ness meer.

Dunrobin kasteel.

 

Inverness, ook wel de hoofdstad van de Schotse Highlands genoemd!

Vanaf Inverness reden we door naar Dover vanuit waar we de boot terug namen naar Duinkerken om zo weer door naar Utrecht te rijden.

Vanaf de boot neme we afscheid van Engeland en Schotland!

DSC_0192

 

Wat een reis, wat een landschappen en wat geweldig om te zien hoe mijn vriendin het naar haar zin heeft daar in het verre Noorden. Een reis om nooit te vergeten en nog lang over na te genieten!

 

 

0 reacties

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: