Elk jaar in april opent de Roseto Comunale zijn deuren voor de Romeinen en toeristen. Dit gebeurt meestal op 21 april wanneer Rome haar verjaardag viert! De rozentuin ligt op de Aventijn, een van de zeven heuvels van Rome. Vanaf hier waait er een heerlijke zoete rozengeur de stad in. De Roseto Comunale is een prachtige tuin, die wordt beheerd door de gemeente. In de periode van april tot juni is de tuin open en kun je de verschillende soorten rozen van dichtbij bewonderen. Een oase van rust en heerlijke geuren. Vaak is de rozentuin ook nog een paar dagen  in de herfst open.

Vroeger lag op de plek van de rozentuin een Joods kerkhof. Dit zie je nog terug aan de vorm die de paden aannemen, ze vormen namelijk een menorah, de zevenarmige Joodse kandelaar. De rozentuin is de perfecte plek om even bij te komen van de hectiek in de stad.  Ik schreef al eerder over de Aventijn in mijn artikel de ontdekking van het sleutelgat, want naast dit verborgen rozentuintje zijn er op deze heuvel nog veel meer verbogen schatten te vinden!

 

Hoe kom ik bij de Rozentuin?

Aan de rand van het Circo Massimo gaat een pad heuvelopwaarts dwars door de Rosetto Comunale. De tuin is geopend van 8.30 tot circa 19.30 uur (april tot juni). Toegang is gratis. Vaak is de rozentuin ook nog een paar dagen open in de herfst. Dit jaar van 1 tot 15 oktober. Kijk op de officiële website van de gemeente voor de meest actuele openingstijden.

 

 

Tip: na het bezoeken van de rozentuin, ga dan niet gelijk terug maar loop door! Als je het pad verder naar boven loopt kom je uiteindelijk uit op de Via di Santa Sabina, een straat waaraan drie kerken liggen, de Santa Sabina, Sant’Alessio en  de Santa Maria del Priorato. Nog voor de kerken ligt de prachtige tuin, il Giardino degli Aranci. Deze tuin staat vol met aranci, sinaasappelbomen. Veel Romeinen komen hier om uit te rusten op het grasveld of een van de bankjes, maar het allermooiste van de tuin is wel het uitzicht! Vanaf het plein kom je uit op een soort van platform/balkon. Geniet hier van het unieke uitzicht. Je hebt zicht op de Tiber en op de Giancolo heuvel. Je zult ook het Vaticaan zien liggen en de Synagoge en de Isola Tiberina. Blijf hier een tijdje van het uitzicht genieten en probeer zoveel monumenten te vinden! Vervolg hierna je toch door naar de Piazza Dei Cavalieri di Malta en zoek de groene deur! Kijk dan nog even door het sleutelgat, je zult versteld staan van wat je ziet (foto onderaan artikel bevat spoiler)!

2011-03-02-rome-jannailse-160

2011-03-02-rome-jannailse-165

Bekijk ook:

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: