Het is weer september de maand van de vele Italiaanse sagre! Een sagra is een soort jaarmarkt of buurt/dorpfeest. Sagra komt van het Latijnse woord sacra wat heilig of gewijd betekent. Vaak hadden de sagre dus ook een religieus aspect maar in de loop der jaren is dit nog nauwelijks terug te zien en ligt de nadruk meer op het samen eten en drinken. Veel dorpen houden jaarlijks een sagra, vaak in het teken van een streekgerecht zoals wijn, truffels of kastanjes. Het hele dorp komt dan bij elkaar en serveren typische gerechten gemaakt met deze ingrediënten en schenken lokale wijn en andere streekgerechten. Een sagra is altijd super gezellig en een goede manier om echte lokale gerechten te proeven. Sagras zijn er het hele jaar door, maar aangezien de maanden september en oktober samen vallen met de wijnoogst en de oogst van lokale producten zoals kastanjes en funghi porcini (eekhoorntjesbrood) zijn er tijdens deze periode vele verschillende sagre per weekend!

 

Sagra del Gorgonzola

Dit weekend was de Sagra del Gorgonzola van het gelijknamige dropje Gorgonzola! En je raadt het al, de heerlijke gorgonzola stond centraal! Gorgonzola ligt niet ver van Milaan en is te bereiken met de groene metrolijn die je in 25 minuten naar het dropje brengt. Het was dan ook niet gek dat heeeeel Milaan en omstreken naar dit dorpsfeest ging. Wat natuurlijk veel mensen en lange rijen betekende.

In de hoofdstraat waren verschillende tentjes en kraampjes neergezet waar je gorgonzola kon kopen en andere streekproducten. Een lekker glaasje wijn kon je al voor €1 euro kopen en een lekker bord pasta, gnocchi, polenta of risotto met gorgonzola voor €4,50.

Ondanks de vele mensen was het toch een geslaagde middag. We moesten wel 1 uur wachten op onze risotto met gorgonzola maar hij smaakte goed!

Naast gerechten met gorgonzola kon je ook farinata bestellen. Farinata is een soort pannenkoek gemaakt van kikkererwtenbloem en water. Het wordt gebakken in een steenhoutenoven en is ontzettend lekker! Wat vooral leuk is van dit soort dorpsfeesten, is dat je vaak kunt zien hoe het eten bereidt wordt. Zoals ook bij de farinata en de risotto!

 

 

 

Foto’s in dit artikel: Maaike Anten

Bron hoofdfoto: La sagra del Gorgonzola (Newpress)

Bekijk ook:

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: