Yes, het is weer de Salone del Mobile of wel de Design Week in Milaan! Tijdens de Salone del Mobile staat de stad in het teken van design. De eerste Salone del Mobile werd georganiseerd in 1961 en was toen bedoeld om Italiaans design te promoten. Maar door de jaren heen heeft deze beurs zich ontwikkelt tot de grootste beurs ter wereld voor interieurontwerp. De Salone is ook een belangrijk evenement voor Nederlandse ontwerpers om zich internationaal op de kaart te zetten. Nu is het een 6-daags evenement (dit jaar van 4 tot 9 april) waarbij Milaan zich transformeert in een groot kunst en cultuur festival!

De Salone vindt plaats in het congrescentrum Fiera Milano iets buiten het centrum. Voor wie in de designwereld zit heel interessant maar voor de leek iets minder. Maar het beste van de Salone is dat er naast de beurs binnen in het congrescentrum er ook een groot buiten festival wordt georganiseerd op verschillende plekken in de stad, de Fuori Salone.

De Fuori Salone is eigenlijk het leukste en meest belangrijke evenement in de wereld op het gebied van design. Milaan verandert in een echte hotspot met geweldige evenementen en aperitivi! Winkels sluiten pas laat hun deuren, alle exposities en kunstgalerijen zijn open en veel panden die normaal gesproken leegstaan worden gebruikt als expositieruimte voor de verschillende designontwerpers.

DSC_1135

Waar moet ik zijn tijdens de Fuori Salone? De place to be is toch wel rondom de wijk Brera. Tijdens de design dagen zul je versteld staan van het volk wat rond loopt! In de avonduren draait er een DJ-set tot in de late uurtjes. In het centrum rondom de chique modestraten Via Della Spiga en de Via Monte Napoleone bieden ze bij de grote modehuizen een glaasje wijn en wat antipasti.

Tortona wordt vaak samen gezien met Design. Tortona strekt zich uit over de gelijknamige Via Tortona en Via Savona, achter het Porta Genova station. Al lange tijd is deze wijk uitgegroeid tot de Fashion en Design wijk van Milaan. Hier vind je veel oude fabriekspanden en woningen die omgetoverd zijn tot mooie studio’s en ateliers. Hier worden grote projecten getoond tijdens de Fuori Salone en de vele restaurants en barretjes die de wijk rijk is openen hun deuren voor de vele Milanesi die hier s’avonds naar toe komen om wat te drinken en te feesten.

DSC_1217

Het design district Ventura Lambrate organiseert tentoonstellingen door jonge en creatieve labels.  En dit jaar sluit de hippe wijk Isola zich ook aan bij de Design Week. Deze oude arbeiderswijk is de laatste jaren omgetoverd tot een echte hotspot voor creativiteit en design en mag daarom niet ontbreken tijdens de Fuori Salone.

mappa fuorisalone

Officiële kaart van de Fuori Salone waar je goed de verschillende plekken en wijken van de Designweek kan zien (https://fuorisalone.it/2017/it/percorsi).

%d bloggers liken dit: