Een van de meest romantische stadjes aan het Gardameer is Sirmione. Sirmione ligt aan het einde van een smalle 4 kilometer lange landtong. Dit schiereiland ligt precies in het midden van de zuidoever van het Gardameer. Je kan het dorpje alleen via een voetgangersbrug bereiken die over de gracht van het Scaligeri kasteel gaat, het stadje is daarmee dus autovrij! Geen overbodige luxe aangezien de straatjes en steegjes zo smal zijn dat een auto hier moeilijk doorheen komt.

Sirmione is erg in trek bij toeristen en dat is niet voor niets! De ligging maakt het stadje zo bijzonder. Bij de ingang van de stad zien we gelijk een prachtig kasteel van Scaligeri uit de 13e eeuw. Het kasteel met haar ophaalbruggen, schietgaten en torens is omgeven door een gracht die in verbinding staat met het meer. Je kan dit kasteel bezoeken voor 5 euro. Vanuit de torens van het kasteel heb je een mooi uitzicht over het stadje.

dsc_0941

Vanaf het kasteel kun je een mooie wandelroute volgen die rondom het schiereiland loopt, de passeggiata panoramica. Deze wandeling voert je langs de oever van het Gardameer naar het uiterste puntje van het schiereiland. Hier bevindt zich de Grotte di Catullo waar nog overblijfselen van een Romeinse villa te bezoeken zijn.

Sirmione staat ook bekend om haar geneeskrachtige zwavelwater dat uit de Fonte Botola komt. Al sinds de Romeinse tijd wordt het water als geneeskrachtig beschouwd. Dit zwavelwater wordt direct gebruikt bij de Termen van Sirmione, een thermaal bad van 900 vierkante meter in het historisch centrum bevindt!

Bij het uiterste puntje van het schiereiland stroomt het zwavelwater direct het meer in en kun je dus, helemaal voor niets, van het thermale water genieten.

In het hoogseizoen is het altijd erg druk en daarmee dus ook erg gezellig! In de smalle steegjes zijn veel winkeltjes en restaurantjes te vinden.

Sirmione is makkelijk te bereiken met de auto. Je kan tot vlak aan het centrum komen waar drie betaalde parkeerplaatsen zijn.  In de zomer kan het erg druk zijn en je auto parkeren is vrij duur. Je kan in het hoogseizoen beter buiten de stad parkeren en de lokale bus nemen richting het centrum of de boot vanuit de andere plaatjes aan het Gardameer.

Vanaf Milaan gaan er directe treinen naar Desenzano Del Garda, dit dorpje ligt vlakbij Sirmione. Vanaf het station gaan er directe bussen naar Sirmione. De treinreis duurt ongeveer 1 uur en een enkele reis kost €9,20.

dsc_0258

dsc_0256

%d bloggers liken dit: