De kerk Chiesa San Maurizio al Monastero Maggiore is zeker een van de mooist verborgen schatten van Milaan. Deze kerk valt niet erg op wanneer je over de Corso Magenta loopt. Dit is een van die kerken waar je als toerist even snel naar binnen wandelt (of juist net niet), misschien omdat je nieuwsgierig bent en het leuk vindt om in elk kerkje naar binnen te gaan, gewoon om even te kijken.

Eenmaal binnen zul je versteld zijn van al het pracht en praal. Achter deze simpele façade schuilt namelijk een prachtig kleurenspektakel.

DSC_0180

Van gouden bogen tot helder blauw, elk hoekje en centimeter is beschilderd met prachtige muurschilderingen. De fresco’s zijn fleurig en levendig en worden belicht door de zonnestralen die door de ruiten naar binnen schijnen. De kerk wordt niet voor niets de Sixtijnse kapel van Milaan genoemd!

DSC_0121

DSC_0130

De kerk werd in 1503 gebouwd in het klooster Maggiore delle Benedettine op de resten van een antieke kerk. Het klooster is één van de oudste vrouwenkloosters van Milaan. De kloostervrouwen waren tot koorgebed verplichte zusters die niet in contact mochten komen met de gewone gelovigen. Om deze reden werd de kerk in twee delen opgesplitst. Het eerste gedeelte, toegankelijk voor het publiek, is afgescheiden d.m.v. een tussenschot van het tweede gedeelte, toegankelijk voor de zusters.

 

Gian Giacomo Dolcebuono heeft de kerk ontworpen en Bernardo Luini schilderde de muurschilderingen. Bernardo Luini was een Italiaanse renaissanceschilder en één van de beroemdste navolgers van Leonardo da Vinci met wie hij naar verluidt rechtstreeks heeft samengewerkt. De schilder had een bijzondere band met de kerk, zijn dochter trad namelijk toe tot het klooster en daarom leverde Bernardo Luini maar wat graag een bijdrage aan de kerk.

DSC_0173DSC_0141DSC_0148

De kerk is recent gerestaureerd, dit restauratieproject heeft meer dan 30 jaar geduurd en circa 4 miljoen euro gekost.

De fresco’s zelf in het echt bewonderen? Dat kan, de kerk is gratis te bezichtigen van dinsdag tot zondag van 09.00 tot 19.30 en donderdag van 09.00 tot 22.30. 

DSC_0150DSC_0148DSC_0142DSC_0127DSC_0125DSC_0161DSC_0166

De kerk bevindt zich aan de Corso Magenta 13. Op loopafstand van de Duomo en het Cadorna station. Corso Magenta is een erg leuke en gezellige straat. Hier vind je ook veel leuke lunchplekjes en winkeltjes. Het ligt ook op de route naar de kerk Santa Maria delle Grazie  waar de bekende muurschildering het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci is te bezichtigen.

Bekijk ook:

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: