De eerste jaren dat ik nog in Rome wonen was het sleutelgat een goed bewaard geheim van de Romeinen. In 2008 toen ik van een lekker ijsje aan het genieten was op Piazza Risorgimento, kwam een oudere Romein naar mij toe om een praatje te maken. Hij vertelde over een geweldige plek die alleen de Romeinen kende en fluisterende mij de locatie toe. Het enige wat ik meekreeg qua informatie was dat ik de groene grote deur moest vinden op de Piazza Dei Cavalieri di Malta en door het sleutelgat moest kijken.

Daar ging ik dus richting de Piazza Dei Cavalieri di Malta met niet meer informatie dan “vindt de groene deur”. Het was even zoeken maar daar was die! Ik moest even mijn oog toeknijpen om scherp te kunnen zien maar wat ik toen zag, was adembenemend mooi. De prachtige Koep van de Sint Pietersbasiliek. Omringd door een groene boog van struiken.

Het sleutelgat is helaas al een aantal jaren geen geheim meer. Helaas sta je nu zelfs even in de rij dus het zoeken naar de groene deur is niet meer zo moeilijk als terug in 2008. Maar één blik op de prachtige koepel  maakt het wachten meer dan goed.

Let eens op de mensen die door het sleutelgat kijken, je zult zien dat zodra ze zich omdraaien ze een voor een een grote glimlach op hun gezicht hebben!

2011-03-02-rome-jannailse-160

 

Het Aventijn

Een van mijn favoriete plekjes in Rome is de Aventino! Aan de rand van het Circo Massimo gaat een pad heuvelopwaarts dwars door de Giardino delle Rose naar een van de zeven heuvels van Rome, het Aventijn. De Giardino delle Rose is een prachtige tuin, die wordt beheerd door de gemeente. In de periode van april tot september is de tuin open en kun je de verschillende soorten rozen van dichtbij bewonderen. Een oase van rust en heerlijke geuren.

Als je het pad verder naar boven loopt kom je uiteindelijk uit op de Via di Santa Sabina, een straat waaraan drie kerken liggen, de Santa Sabina, Sant’Alessio en  de Santa Maria del Priorato. Nog voor de kerken ligt de prachtige tuin, il Giardino degli Aranci. Deze tuin staat vol met aranci, sinaasappelbomen. Veel Romeinen komen hier om uit te rusten op het grasveld of een van de bankjes, maar het allermooiste van de tuin is wel het uitzicht! Vanaf het plein kom je uit op een soort van platform/balkon. Geniet hier van het unieke uitzicht. Je hebt zicht op de Tiber en op de Giancolo heuvel. Je zult ook het Vaticaan zien liggen en de Synagoge en de Isola Tiberina. Blijf hier een tijdje van het uitzicht genieten en probeer zoveel monumenten te vinden!

2011-03-02-rome-jannailse-107

2011-03-02-rome-jannailse-168.

Bekijk ook:

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: