Op 35 kilometer ten oosten van Rome bevindt zich het plaatsje Tivoli. Tivoli is boven op een heuvel gebouwd waardoor de temperatuur een stuk koeler is dan in Rome, er komen dan ook regelmatig verhitte Romeinen hier afkoelen. Naast de verkoeling is deze historische stad ook in trek bij de Romeinen en toeristen dankzij de sfeer en de bijzondere villa’s en tuinen.

Villa d’Este

dsc_0005

De bekendste villa die zich in het centrum bevindt is Villa d’Este, gebouwd in opdracht van kardinaal en staatsman Ippolito d’Este. Toen Ippolito d’Este tot zijn grote spijt niet tot de nieuwe Paus werd uitgeroepen maar in de plaats, als een soort troostprijs, een stuk grond kreeg in Tivoli begon hij aan een groot bouwproject. Hij gaf de architect Ligorio opdracht om zijn bouwplan uit te voeren waarvoor hij de rivier de Aniene een stuk om moest laten leiden om de tuinen en fonteinen van watertoevoer te voorzien.


Villa d’Este bestaat uit een prachtige villa die ook van binnen is te bezichtigen en een immens tuinencomplex. In de tuinen staan maar liefst 500 spuitende fonteinen, een groot groot waterspektakel. De Villa met al haar pracht en praal behoort daarom ook niet voor niets tot het werelderfgoed van UNESCO.

Vanaf het terras van de villa heb je een prachtig uitzicht over de vallei waar je op een mooie heldere dag zelfs Rome kan zien liggen.

dsc_0048

dsc_0072

dsc_0133

Villa Adriana

Villa Adriana bevindt zich 4 kilometer ten zuidwesten van Tivoli beneden aan de heuvel en is totaal anders is dan Villa d’Este. Villa Adriana is gebouwd in opdracht van Keizer Hadrianus tussen 118 en 134 na christus. De keizer wilde graag een mooi zomer optrekje buiten de drukke stad Rome. De Villa, wat vroeger een andere betekenis had dan nu (villa betekende vroeger landgoed), bestond uit een gigantisch paleis waar de keizer woonde. De totale oppervlakte van het landgoed besloeg ruim 100 hectare waarop zich o.a. een theater, luxe badhuizen, een stadium en verblijfsvertrekken voor het personeel bevonden. Van dit alles is niet veel meer over maar met een beetje fantasie kan je je goed inleven in hoe het er allemaal uit heeft moeten zien vooral met behulp van een model waarop de villa is afgebeeld in haar originele staat. Ook deze villa staat op het werelderfgoedlijst van UNESCO, het geldt namelijk als een van de rijkste gebouwencomplexen uit de Oudheid.

dsc_0180

dsc_0187

 

 

Hoe kom je er?

Tivoli is goed te bereiken zowel in trein als in bus:

De regionale bus, Cotral, vertrekt vanaf de metrohalte Ponte Mammolo (een van de laatste haltes van de blauwe metrolijn B richting Rebibbia. De bussen vertrekken redelijk vaak, zo’n 3 keer per uur en je kunt zowel uitstappen bij Villa Adriana (vraag de buschauffeur voor de precieze halte) als in het centrum. Gemiddelde reistijd: 35 minuten.

De trein die vertrekt van het station Tiburtina (bereikbaar met de metro: halte Tiburtina) brengt je in ongeveer een uur in het centrum van Tivoli. Vanaf het station kun je gemakkelijk te voet naar Villa d’Este maar niet naar Villa Adriana die 5 km ten zuiden ligt van Tivoli en slecht bereikbaar te voet. Vanaf het station gaan stadsbussen naar Villa Adriana.

Bekijk ook:

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: