De Torre Velasca is een opvallend gebouw in het centrum van Milaan. Vanaf Piazza Duomo kun je de toren al zien liggen. Of de toren brutto of bello is, daar zijn de meningen over verdeeld. De Engelse Daily Telegraph verkoos het gebouw in 2012 tot een van de lelijkste gebouwen ter wereld. Naar mijn mening totaal onterecht. De toren is hét symbool van het naoorlogse Milaan en een belangrijk architectonisch gebouw. 

dsc_0371

De toren is gebouwd op een plek dat tijdens de Tweede Wereldoorlog totaal verwoest was door bombardementen. Middenin de tijd van het Italiaans economisch wonder werd de toren gebouwd, tussen 1956 en 1957. De toren is 106 meter hoog en heeft meerdere functies. Zo zijn er kantoren en winkels in het gebouw gevestigd en op de bovenste etages zijn luxe appartementen. De toren is gebouwd in neo-liberty stijl, een Italiaanse design-stijl die in de late vijftiger jaren opgang maakt met als doel het Art Nouveau een nieuw leven te geven. Het ontwerp is erg apart en de bijzondere bouwstijl verwijst naar de Lombardische tradities van kastelen en forten. De kleuren, de vorm en het materiaal zijn geïnspireerd op het Castello Sforzesco in Milaan.

De Torre Velasca ligt aan Piazza Velasca. Je komt er gemakkelijk met metro lijn 3, halte Missori. Of 10 minuutjes lopen vanaf de Duomo.

dsc_0396

dsc_0365

Bekijk ook:

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: