Venetië is een van de meest bijzondere en magische steden die ik ooit heb bezocht in Italië. De stad die op het water is gebouwd mag op niemands bucket list ontbreken.  Er is hier zoveel te doen en te zien dat 1 – 2 dagen eigenlijk niet genoeg is. Ik ben al meerdere keren in Venetië geweest, de eerste keer was ik een jaar of 14 toen ik op vakantie was met mijn ouders aan de Lido van Venetië ergens in de zomer. Wat ik me nog goed kon herinneren was dat het heel warm was. Jaren later kwam ik terug voor Carnaval wat een geweldige ervaring was en twee jaar terug in juni voor de Biënnale. Nu ik voor de vierde keer ben terug gegaan, zijn er nog steeds plekken die ik graag wil zien…

venezia_pasquamod_23

Venetië is prachtig maar helaas ook een stad van de massatoerisme. Veel cruiseschepen leggen hier aan en dan wordt de stad overspoelt met duizenden toeristen tot grote ergernis van de echte Venetianen die hun stad zien verwoesten door de grote cruiseschepen. In 2014 heeft het stadsbestuur al de Cruiseschepen verboden om door het Giudecca Kanaal langs het San Marcoplein in Venetië te varen. Jaarlijks komen meer dan 650 cruiseschepen aan in Venetië en de hoge zuurtegraad van de vervuiling leidt tot snellere erosie van de middeleeuwse gebouwen. Maar gelukkig blijft het gros van de toeristen rondom het Piazza San Marco plein hangen en zijn er nog veel ongerepte plekjes in de stad te vinden!

Venetië kent geen auto’s, fietsen of andere vervoersmiddelen. Je kunt met de trein, auto of bus tot aan Piazzale Roma komen en vanaf hier kun je je zelf alleen verplaatsen te voet of met de gondola of de vaporetto (de veerboot).  Dit maakt de stad heerlijk rustig.

venezia_pasquamod_18

Afgelopen weekend tijdens Pasen mocht ik Venetië weer ontdekken nu samen met een vriendin. Ook ontmoete ik in Venetië mijn Venetiaanse vriendin die bij de Giardini woont. Zij kon ons goed laten zien hoe de echte Venetianen op het eiland leven. Zo loosde ze ons zonder problemen door alle kleine steegjes en straatjes door waar we de avond van te voren flink verdwaald waren. En dronken we de echte spritz en heerlijke proseccos bij de leukste authentieke barretjes!

venezia_pasquamod_89

Deze keer sliepen we op een camping net iets buiten Venetië. Met Pasen waren de prijzen erg opgelopen en daarom kozen we voor low-budget. We hadden een bungalow met badkamer op Camping Serenissima en vanaf daar konden we de stadsbus nemen die ons in 20 minuten naar het Station in Venetië bracht. Vanaf hier begon onze tocht door Venetië. We volgende de bordjes richting de Rialto brug en sloegen af en toe de zijstraatjes in waar geen enkele toerist te bekennen was. Geweldig! Om Venetië echt te ervaren moet je niet de massa volgen maar echt de kleine zijsteegjes in lopen. Al gauw liepen we langs een bar waar heel veel jonge en oude Venetianen van een glaasje wijn en kleine hapjes aan het genieten waren. Dit zag er leuk uit en sprak ons zo aan dat ook wij besloten om mee te doen. Zo stonden we dus om 11.00 van ons glaasje Moscato (zoete Italiaanse wijn) voor nog geen €0,80 te nippen.

Een klein beetje aangeschoten vervolgden we onze wandeling. Tijdens lunch tijd kwamen we uit op een groot plein waar wekelijks de zaterdagmarkt wordt gehouden. We aanschouwde de marktlieden die hun verse vis en groenten verkochten aan de Venetianen en lunchte met vers gefrituurde vis en een glaasje wijn in de buitenlucht op de marktplaats. Elke zaterdag tijdens de markt kun je hier voor €10 genieten van een groot bord gefrituurde vis en polenta inclusief een glaasje witte wijn. Wat wil een mens nog meer?

Na ons tweede glaasje wijn vervolgende we onze wandeling richting de bekende Rialto brug. Het was hier zo druk dat we snel doorliepen naar Piazza San Marco. Het prachtige plein met haar mooie basiliek is adembenemend mooi. Gek idee dat een paar keer per jaar dit hele plein onderwater loopt..

venezia_pasquamod_28

Vanaf de Piazza San Marco gingen we verder naar de Arsenale en de Giardini. Hier wordt om het jaar de Biënnale georganiseerd. Verschillende landen laten dan hun nieuwste projecten zien op het gebied van architectuur en kunst. In de Giardini hebben verschillende landen een vast paviljoen, ook Nederland heeft een paviljoen ontworpen door de bekende architect Gerrit Rietveld.

Het gebied rondom de Giardini is geweldig mooi en authentiek. Hier zul je niet veel toeristen tegenkomen maar juist echte Venetianen met hun leuke huisjes en winkeltjes.

Mijn nieuwe ontdekking van deze citytrip is de wijk Sant’Elena aan de oostkant van de Giardini en de Viale Giuseppe Garibaldi.  Deze straat zit vol leuke barretjes waar je zeker een glas Spritz of Prosecco moet bestellen zoals de echte Venetianen dat ook doen.

 

 

 

Bekijk ook:

1 reactie

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: