Aan de rand van Milaan ligt de prachtige Villa Litta Borromeo. Aangetrokken door de goede recensies bezocht ik recent de villa. Volgens velen behoort Villa Litta namelijk tot een van de mooiste villa’s van Italië dankzij de prachtige tuinen, mozaïeken, beelden, fresco’s, fonteinen en “waterspelen”. Dat laatste heeft wat weg van de bedriegertjes in Rozendaal. De villa ligt op zo’n twintig kilometer ten noordwesten van Milaan wat het een goede bestemming maakt voor een dagtripje vanuit Milaan of de meren.

Een beetje geschiedenis

Villa Litta Borromeo werd in 1585 gebouwd in opdracht van graaf Pirro I Visconti Borromeo als zomerresidentie. De graaf liet zich inspireren door de Palazzi van De Medici familie uit Toscane. Denk aan het beroemde Palazzo Pitti in Florence. Graaf Pirro I huurde architect Martino Bassi en de beeldhouwkunstenaars Francesco Brambilla en Marco Antonio Prestinari in om zijn landgoed tot een prachtige villa om te bouwen. Ook huurde de graaf verschillende kunstenaars in om zijn villa te beschilderen met fresco’s.

Dankzij de strategische ligging van Lainate werd het dropje al snel een gewilde plek voor zomerhuizen van de adel. Zelfs koningen, kunstenaars en vorsten kwamen op doorreis langs Milaan en bezochten het aangrenzende Lainate. Graaf Pirro die wel van een feestje hield, organiseerde vaak grote feesten en recepties voor zijn adellijke vrienden. Het werd al snel een belangrijke ontmoetingsplaats, ook voor kunstenaars en intellectuelen die allen hun stempel hebben gedrukt in o.a. de versieringen van de kamers en het Ninfeo.

Het Ninfeo

Het absolute hoogtepunt van een bezoek aan de Villa Litta Borromeo is niet zo zeer de villa zelf maar de prachtige tuinen en het Ninfeo. Zodra je de binnenplaats van de villa verlaat word je overweldigd door de tuinen waar zich ook het Ninfeo bevindt, een barokbouwwerk met leeuwenkoppen als waterspuwers. Pas op, want zodra je het Ninfeo betreedt begint aan alle kanten water te sproeien. In de bodem en de muren zijn fonteintjes verborgen die onverwacht aan- en uitgaan en zo de bezoekers natspuiten. Je bent dus gewaarschuwd!

Achter het ninfeo bevinden zich de tuinen aangelegd in Engelse stijl. Hier staan maar liefst 56 verschillende boomsoorten en de tuin is verder versierd met standbeelden, fonteinen en aangelegde serres in Liberty stijl.

De villa was jarenlang in vergetelheid geraakt, maar dankzij de gemeente en hulp van vrijwilligers liggen de tuinen van de Villa Borromeo Visconti Litta er nu, jaren later en na een grondige restauratie weer net zo bij als in de glorieuze tijden tussen de 16e en 19e eeuw.


Bezoeken en bereikbaarheid

Villa Litta is geopend van mei tot en met oktober. Het nymphaeum en de kassen zijn alleen met een rondleiding te bezichtigen en vinden zowel overdag als ’s avonds plaats. De toegangsprijs voor het bezoeken van het nymphaeum, de villa en de kassen bedraagt 10 euro. Je kunt ook alleen de villa met de kassen bezoeken voor 4 euro maar aangezien het nymphaeum het absolute hoogtepunt van het bezoek is, raad ik deze combi niet aan.

Bezoek de officiële website voor de exacte prijzen en tijdstippen van de rondleidingen. In het hoogseizoen kun je het beste de kaartjes van tevoren bestellen via de website.

Tip: tijdens de zomer vinden er vaak evenementen plaatst in de villa en het omliggende park. Bekijk dus altijd even de website, wie weet is er wel iets leuks te doen.

Villa Litta is gelegen in Lainate aan de Largo Vittorio Veneto 12 en is zeer gemakkelijk te bereiken vanuit Milaan en de omgeving met de auto en het openbaar vervoer.

Met de auto? Villa Litta is gelegen aan de A8 afslag Lainate/Arese

Met het openbaar vervoer? Neem de metro naar Lampugnano (MM1-Rode lijn) en pak vanaf daar de bus naar Lainate. Stap uit bij halte Piazza Matteotti. Ook vanaf metrohalte Rho vertrekt er een bus naar Lainate.

Bekijk ook:

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: