Wie alle 135 treden van de Spaanse trappen naar boven loopt komt uiteindelijk uit bij de kerk Trinità dei Monti, vanaf hier heb je al een prachtig uitzicht over Piazza di Spagna. Wie verder naar rechts loopt komt uiteindelijk uit bij Villa Medici, nu de Franse Academie. Dit gebouw behoort nu tot Frans grondgebied, je bent dus letterlijk in Frankrijk!

DSC_0400

DSC_0438

De villa werd gebouwd in opdracht van Ferdinando I de’ Medici, kardinaal en later groothertog van Toscane.  In 1803 veranderde de functie van het gebouw drastisch, van een privé villa van de rijke familie Medici uit Florence werd het de zetel van de Franse Academie. Jonge Franse kunstenaars die de ‘Prix de Rome’ hadden gewonnen konden in deze villa worden gehuisvest en hun werk uitoefenen. Later sinds 1968 kunnen er naast kunstenaars ook andere cultuurdragers een beurs winnen. Dit jaar zijn er 23 jonge kunstenaars actief. Ze hoeven niet van Franse nationaliteit te zijn maar wel affiniteit met Frankrijk of de Franse kunst hebben.

De wat ‘simpele’ voorgevel verbergt de echte schoonheid die je alleen kunt zien wanneer je de Villa bezoekt. De achtergevel is in tegenstelling tot de voorkant rijkelijk versiert met marmeren gevels en de villa heeft een prachtige uitgestrekte tuin. De villa is te bezichtigen op zaterdag en zondag onder de begeleiding van een gids: De gids geeft zowel rondleidingen in het Frans, Italiaans en Engels en begeleidt je door de Villa met haar prachtige kamers en de uitgestrekte tuin van meer dan 7 hectare. Vanaf de tuin heb je ook een prachtig uitzicht over Rome en aan het eind van de rondleiding moet je zeker blijven hangen voor een drankje in het café.

DSC_0425

In de zomerperiode organiseert de Franse Academie in de Villa Medici allerlei activiteiten zoals Franse filmavonden in de tuin en het grote evenement Villa Aperta. Tijdens de Villa Aperta vindt plaats van 18 tot 21 juni worden er verschillende festivals van pop, electro en rock muziek gegeven. Tijdens de vier avonden kan je genieten van live muziek van verschillende genres van pop tot elektro tot rock.

DSC_0459

DSC_0462

DSC_0403

%d bloggers liken dit: