Villa Necchi Campiglio is een prachtige villa in hartje Milaan. De villa is gemaakt door de Italiaanse architect Piero Portaluppi tussen 1932 en 1935 in opdracht van Angelo Campiglio en zijn vrouw en zus Necchi. De familie behoorde tot de hoge middenklasse van de Lombardijse industriële families. De Necchi familie is vooral bekend door de Necchi naaimachines.

De villa is een oase van rust in het centrum van Milaan en omringd door een prachtige tuin met een zwembad en tennisbaan. De villa is helemaal intact gebleven aan zowel de binnen- als buitenkant en geeft een fascinerend beeld van hoe de familie hier ooit woonde en werkten in de jaren 30. Naast de meubels van de familie zijn er ook wisselende exposities te bewonderen van privé collecties.

Het exterieur wordt gekenmerkt door een strakke stijl, terwijl in het interieur veel art deco elementen terug te vinden zijn. Na de tweede wereldoorlog heeft de familie architect Tomaso Buzzi ingehuurd die verschillende ruimtes heeft aangepast in een meer klassieke en traditionele stijl. Naast het meubilair van Portaluppi werd ook veel antiek en kunst gekocht uit de 17e en 18e eeuw. Hierdoor wisselen verschillende stijlen zich af en is er in iedere kamer wel iets anders te bewonderen.

De villa is in 2001 door de twee zussen Necchi aan de FAI (Fondo Ambiente Italiano) geschonken. Beide zussen waren kinderloos en besloten daarom de villa aan een fonds te schenken met het oog dat de villa ooit aan het publiek werd vrijgesteld. Na een renovatie is de villa sinds 2008 open voor publiek.

De villa is uitsluitend te bezoeken met een gids, de tuinen zijn wel vrij te bezoeken. In de tuin bevindt zich ook een klein barretje waar je tot rust kan komen met een kopje koffie of iets fris.

DSC_0216

%d bloggers liken dit: