September en oktober zijn twee belangrijke maanden voor de wijnproductie in Italië. In september worden de druiven geplukt en in oktober wordt de nieuwe wijnoogst groots gevierd met verschillende dorpsfeesten die in het teken staan van wijn. Italië staat bekend om de sagre (dorpsfeesten) waar de oogst van lokale producten wordt gevierd. Bijna elk dorp heeft wel zijn specialiteit zoals truffel, polenta, honing en funghi porcini (eekhoorntjesbrood). Wanneer het seizoen van het product begint, komen alle dorpelingen bij elkaar en eten ze samen deze lekkernijen. Zo ook tijdens de vendemmia (oogsttijd) van de wijn! Verschillende dorpen houden dan de ‘Cantine Aperte‘, een soort open huis bij de wijnboerderijen en kelders.

Dit jaar beleefde ik zowel de wijnoogst als de Cantine Aperte! Een geweldige ervaring waar de wijn rijkelijk vloeide!!!

 

Meehelpen druiven plukken

Halverwege september worden de rijpe druiven geplukt voor de nieuwe wijn van het jaar. Sommige wijnboeren houden open dagen wat inhoud dat je mee mag helpen met druiven plukken. Na het werk, word je beloond met een heerlijke lunch. Op ons menu stond antipasti van Italiaanse ham en kaas, lasagne, verse worst met tomaten, aardappeltjes uit de oven en een heerlijke huisgemaakte crostata (jam taart) met koffie als afsluiter. Dit alles werd natuurlijk weg gedronken met de wijn van het voorgaande jaar.

     

Het plukken van druiven kan de hele maand september bij diverse wijnboerderijen in de omgeving van Lombardije en Piemonte. Informeer direct bij een wijnboer voor de mogelijkheden.

 

 

Cantine Aperte

Wie liever wil drinken in plaats van helpen plukken moet zeker naar de Cantine Aperte gaan. Dit jaar bezocht ik de Cantina Aperta van Mello, een klein dorpje boven Morbegno!

 

Rondom Morbegno worden verschillende cantine aperte georganiseerd, waarvan die van het gelijknamige plaatsje de bekendste is. Wij hebben ervoor gekozen om naar Mello af te reizen aangezien dit een karakteristiek dorpje is en minder toeristisch. De Catine zijn erg goed georganiseerd, zo moet je bij aankomst een Pass kopen die je toegang geeft tot de wijnkelders. Die van Mello kost 17 euro. Je krijgt een sympathiek tasje met een wijnglas en de route langs de 10 verschillende wijnkelders die meedoen. In elke wijnkelder krijg je een glas wijn te proeven en staan verschillende lokale hapjes klaar. Zo heb je in ieder geval iets in de maag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De cantine beginnen rond 14.00 uur en gaan de hele middag en avond door (tot 23.00 uur). Ook zijn er verschillende tentjes waar je traditionele gerechten kan eten en van nog meer wijn kan genieten!

Morbegno ligt 100 kilometer ten Noorden van Milaan en je komt er gemakkelijk met de auto of met de trein. Neem vanaf Milaan de provinciale weg richting Lecco en vervolg verder richting Sondrio, deze weg leid je direct langs het Comomeer. De streek Valtellina waarin Morbegno zich bevindt staat bekend om de smaakvolle en traditionele keuken, rijk aan heerlijke kazen en bresaola (gedroogd en gepekeld runderstaartstuk).

Wij hebben heerlijk gegeten bij Agriturismo La Selva net boven Morbegno. Het gerecht op de foto is ‘Pizzoccheri‘ en wordt gemaakt van donkere pasta, aardappel, savooikool en kaas, heel veel kaas! Een heerlijk gerecht!

 

Bekijk ook:

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: